ßßß
Często jemy kasze. Moja młodsza córeczka bardzo lubi gryczaną. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem duszonych warzyw (marchew, seler, pietruszka) oraz gotowanego i obranego bobu (by był lżej strawny i smaczniejszy). Do tego ser feta (z mieszanego mleka owczego i koziego). Bardzo smaczne połączenie... i co najważniejsze - w miarę szybko się to danie przygotowuje (co ostatnio ma u nas w domu baaaaardzo szczególne znaczenie ;))Składniki:1.5 szkl kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej w 3 szkl wody2-3 marchewki, pokrojone w słupki1 pietruszka, pokrojona w słupkikawałek selera, pokrojonego w słupki1 łyżka masła sklarowanego2 szkl bobu, ugotowanego i obranegoprzyprawy: ząbek czosnku (zmiażdżony), sól morska100g sera feta, pokrojonego w kostkędodatkowo: sałatka z ogórków zielonych i rzodkiewki oraz lemoniada imbirowo-cytrynowaWarzywa (marchew, pietruszkę i seler) udusiłam w odrobinie wody z dodatkiem masła sklarowanego. Następnie dodałam bób, podgrzałam i wymieszałam z ugotowaną kaszą gryczaną. Doprawiłam świeżym czosnkiem i solą morską.Kaszę z warzywami podałam posypaną serem feta w towarzystwie sałatki z zielonych ogórków i rzodkiewki. Danie popijaliśmy lemoniadą imbirowo-cytrynową.