Wykonanie

Często jemy
kasze. Moja młodsza córeczka bardzo lubi gryczaną. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem duszonych warzyw (
marchew,
seler,
pietruszka) oraz gotowanego i obranego
bobu (by był lżej strawny i smaczniejszy). Do tego
ser feta (z mieszanego
mleka owczego i koziego). Bardzo smaczne połączenie... i co najważniejsze - w miarę szybko się to danie przygotowuje (co ostatnio ma u nas w domu baaaaardzo szczególne znaczenie ;))Składniki:1.5 szkl
kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej w 3 szkl
wody2-3
marchewki, pokrojone w słupki1
pietruszka, pokrojona w słupkikawałek
selera, pokrojonego w słupki1 łyżka
masła sklarowanego2 szkl
bobu, ugotowanego i obranego
przyprawy: ząbek
czosnku (zmiażdżony),
sól morska100g
sera feta, pokrojonego w kostkędodatkowo:
sałatka z
ogórków zielonych i
rzodkiewki oraz lemoniada
imbirowo-cytrynowaWarzywa (
marchew,
pietruszkę i
seler) udusiłam w odrobinie
wody z dodatkiem
masła sklarowanego. Następnie dodałam
bób, podgrzałam i wymieszałam z ugotowaną
kaszą gryczaną. Doprawiłam świeżym
czosnkiem i
solą morską.
Kaszę z warzywami podałam posypaną
serem feta w towarzystwie sałatki z zielonych
ogórków i
rzodkiewki. Danie popijaliśmy lemoniadą
imbirowo-
cytrynową.