Wykonanie

Niedawno
jadłam placki z
cukini w pobliskim lunch barze :) Postanowiłam w domu przygotować podobne, nieco ulepszone pod względem odżywczym ;) Do ich wykonania użyłam ekologicznych jaj oraz
mąki razowej orkiszowej (też z ekologicznej uprawy). Sos powstał na bazie pulpy z bio
pomidorów. Pyszne smaki!Składniki na duży talerz pełen placków:2 średnie
cukinie, starte na grubych oczkach5-6 jaj ekologicznych (użyłam od zielononóżki, które są dość małe),
białka i
żółtka osobno5-6 łyżek
mąki orkiszowej, użyłam typu 2000szczypta
soli1 łyżka
oliwy2 łyżki
mleka roślinnego (użyłam owsianego)
masło sklarowane do smażeniaSkładniki na sos:1 mała
cebula, pokrojona w kostkę1
marchewka, pokrojona w kostkę2 puszki
pomidorów lub 500g pulpy pomidorowej (użyłam takiej)2
liście laurowe1 łyżeczka
syropu z agawy1 łyżka
masła sklarowanego1 łyżka
octu balsamicznegoprzyprawy:
pieprz ziołowy,
czosnek niedźwiedzi,
zioła prowansalskieZaczęłam od przygotowania
cukini - starłam ją na grubych oczkach i dodałam odrobinę
soli, by puściłam sok. Odstawiłam.Następnie zajęłam się przygotowaniem sosu.
Cebulę podsmażyłam na sklarowanym
maśle, dodałam
marchew i chwilę razem dusiłam.
Potem dodałam passatę
pomidorową,
liście laurowe oraz
syrop z agawy. Gotowałam na małym ogniu przez 15-20 minut, aż
marchew zmiękła, po czym wyjęłam
liść laurowy i zmiksowałam sos na gładko. Doprawiłam
ziołami oraz
octem balsamicznym.Wróciłam do przygotowania placków.
Białka ubiłam na sztywno z dodatkiem odrobiny
soli. Do
żółtek dodałam
oliwę,
mleko oraz
mąkę, a następnie delikatnie wmieszałam
białka.
Cukinię odcisnęłam z soku i dodałam do ciasta. Delikatnie wymieszałam.Placki smażyłam na
maśle sklarowanym na złoty kolor. Podałam z sosem.