Wykonanie

Pizza na cieście orkiszowym, robionym z
proszkiem do pieczenia - miałam mało czasu, a mieliśmy ochotę na pizzę. Sos nie jest klasycznym
sosem beszamelowym - zrobiłam go z
jogurtu oraz
wody (i
razowej mąki). Moja młodsza córeczka zdecydowanie bardziej woli pizzę z
sosem pomidorowym, ten jej za bardzo nie posmakował. Za to
szparagi powyjadała ;)Składniki na ciasto (na dużą blachę):2 szkl
mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)1/2 łyżeczki
soli morskiej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)3-4 łyżki
oliwywoda (w ilości takiej, by wyszło elastyczne ciasto)Składniki na sos:3 łyżki
oliwy3 łyżki
masła (może być sklarowane)3 łyżki
mąki (użyłam razową orkiszową)1/2 szkl
wody1/2 szkl
jogurtu naturalnego2 łyżki
szczypiorku /zielonej
cebulki, drobno posiekanejok. 50g
sera żółtego, startego
przyprawy: szczypta
soli,
gałka muszkatołowa,
czosnek niedźwiedziPonadto:pęczek
zielonych szparagów100g
sera koziego (użyłam pleśniowego)Wymieszałam sypkie składniki na ciasto, dodałam
oliwę, a następnie tyle
wody by wyszło elastyczne ciasto (każda
mąką chłonie
wodę inaczej, więc ciężko powiedzieć ile dokładnie jej użyłam). Ciasto odstawiłam by chwilę odpoczęło.W międzyczasie przygotowałam sos: na
oliwie wymieszanej z
masłem podsmażyłam
mąkę, następnie dodałam
wodę i
jogurt. Zagotowałam aż sos zgęstniał. Dodałam
starty ser,
szczypiorek oraz
przyprawy.
Szparagi umyłam i oderwałam zdrewniałe końcówki;
ser kozi pokroiłam w plastry.Na blachę wyłożyłam rozwałkowane ciasto, które przykryłam sosem, a następnie ułożyłam
szparagi i
kozi ser. Piekłam ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.