ßßß
Pizza na cieście orkiszowym, robionym z proszkiem do pieczenia - miałam mało czasu, a mieliśmy ochotę na pizzę. Sos nie jest klasycznym sosem beszamelowym - zrobiłam go z jogurtu oraz wody (i razowej mąki). Moja młodsza córeczka zdecydowanie bardziej woli pizzę z sosem pomidorowym, ten jej za bardzo nie posmakował. Za to szparagi powyjadała ;)Składniki na ciasto (na dużą blachę):2 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)1/2 łyżeczki soli morskiej1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)3-4 łyżki oliwywoda (w ilości takiej, by wyszło elastyczne ciasto)Składniki na sos:3 łyżki oliwy3 łyżki masła (może być sklarowane)3 łyżki mąki (użyłam razową orkiszową)1/2 szkl wody1/2 szkl jogurtu naturalnego2 łyżki szczypiorku /zielonej cebulki, drobno posiekanejok. 50g sera żółtego, startegoprzyprawy: szczypta soli, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedziPonadto:pęczek zielonych szparagów100g sera koziego (użyłam pleśniowego)Wymieszałam sypkie składniki na ciasto, dodałam oliwę, a następnie tyle wody by wyszło elastyczne ciasto (każda mąką chłonie wodę inaczej, więc ciężko powiedzieć ile dokładnie jej użyłam). Ciasto odstawiłam by chwilę odpoczęło.W międzyczasie przygotowałam sos: na oliwie wymieszanej z masłem podsmażyłam mąkę, następnie dodałam wodę i jogurt. Zagotowałam aż sos zgęstniał. Dodałam starty ser, szczypiorek oraz przyprawy.Szparagi umyłam i oderwałam zdrewniałe końcówki; ser kozi pokroiłam w plastry.Na blachę wyłożyłam rozwałkowane ciasto, które przykryłam sosem, a następnie ułożyłam szparagi i kozi ser. Piekłam ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.