ßßß Cookit - przepis na Wiosenna pizza ze szparagami, białym sosem i kozim serem

Wiosenna pizza ze szparagami, białym sosem i kozim serem

nazwa

Wykonanie

Pizza na cieście orkiszowym, robionym z proszkiem do pieczenia - miałam mało czasu, a mieliśmy ochotę na pizzę. Sos nie jest klasycznym sosem beszamelowym - zrobiłam go z jogurtu oraz wody (i razowej mąki). Moja młodsza córeczka zdecydowanie bardziej woli pizzę z sosem pomidorowym, ten jej za bardzo nie posmakował. Za to szparagi powyjadała ;)
Składniki na ciasto (na dużą blachę):
2 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
3-4 łyżki oliwy
woda (w ilości takiej, by wyszło elastyczne ciasto)
Składniki na sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła (może być sklarowane)
3 łyżki mąki (użyłam razową orkiszową)
1/2 szkl wody
1/2 szkl jogurtu naturalnego
2 łyżki szczypiorku /zielonej cebulki, drobno posiekanej
ok. 50g sera żółtego, startego
przyprawy: szczypta soli, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi
Ponadto:
pęczek zielonych szparagów
100g sera koziego (użyłam pleśniowego)
Wymieszałam sypkie składniki na ciasto, dodałam oliwę, a następnie tyle wody by wyszło elastyczne ciasto (każda mąką chłonie wodę inaczej, więc ciężko powiedzieć ile dokładnie jej użyłam). Ciasto odstawiłam by chwilę odpoczęło.
W międzyczasie przygotowałam sos: na oliwie wymieszanej z masłem podsmażyłam mąkę, następnie dodałam wodę i jogurt. Zagotowałam aż sos zgęstniał. Dodałam starty ser, szczypiorek oraz przyprawy.
Szparagi umyłam i oderwałam zdrewniałe końcówki; ser kozi pokroiłam w plastry.
Na blachę wyłożyłam rozwałkowane ciasto, które przykryłam sosem, a następnie ułożyłam szparagi i kozi ser. Piekłam ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/04/wiosenna-pizza-ze-szparagami-biaym.html