Wykonanie

Tym razem powstała
tarta buraczana z
chrzanem na cieście orkiszowym.
Tarta jest stosunkowo słodka, dlatego przydałoby się dodać do niej czegoś, co przełamałoby tą
słodycz, np.
koziego sera. Nie miałam go niestety pod ręką, a do sklepu nie chciało mi się biec, więc przygotowałam
sałatkę z
kapusty i
marchewki z dodatkiem
ogórków kiszonych. Połączenie bardzo smaczne :) Młodszej córeczce
tarta bardzo smakowała - zjadła aż dwa kawałki!Składniki na ciasto:1.5 szkl
mąki orkiszowej razowej1/2 łyżeczki
soli morskiej4-5 łyżek
oleju rzepakowegook. 1/2 szkl ciepłej
wodySkładniki na farsz:ok. 600g upieczonych
buraków1-2 łyżeczki tartego
chrzanu1-2 łyżki
soku z cytryny (niekoniecznie)2-3
jajka (najlepiej "0" lub "1")
sól ziołowa (użyłam mieszanki przygotowanej przez moją mamę:
sól morska z dodatkiem
czarnuszki,
kminku i
siemienia lnianego)
Mąkę wymieszałam z
solą i
olejem. Dodałam tyle
wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowałam je i przełożyłam do foremki na tartę. Ponakłuwałam widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Buraki starłam, dodałam
chrzan,
sól ziołową oraz
jajka. Wymieszałam i przełożyłam na podpieczony spód. Wstawiłam ponownie do piekarnika, na 25 minut.Do tego dania przygotowałam surówkę z
kapusty,
marchewki i
ogórka kiszonego oraz
koperku. Przełamała ona nieco
słodycz tarty.