Wykonanie

Proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy tylko ugotować
kaszę jaglaną i zmielić
orzechy. Rezultat bardzo smaczny :) I dzieciom też smakowały! Były już podobne na blogu, z dodatkiem
migdałów ; ta wersja jest jednak zdecydowanie smaczniejsza.Składniki (na ok. 12-14 szt.):2 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej (
kasza ma
mieć kleistą konsystencję)1 szkl zmielonych
orzechów włoskichprzyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowybułka tarta do obtoczenia kotletówJeszcze ciepłą
kaszę wymieszałam z
orzechami włoskimi, przyprawiłam
solą i
pieprzem. Formowałam kotleciki, następnie obtoczyłam je w
bułce tartej (najlepiej, gdy masa jaglano-orzechowa jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca).Kotleciki smażyłam na patelni z odrobiną
oleju rzepakowego (posmarowałam patelnię
olejem cienko, pędzelkiem).Podałam z
sałatką - mieszanką
sałat,
ogórkiem zielonym,
koperkiem, przyprawione
cytryną,
solą,
pieprzem i
oliwą z pierwszego tłoczenia.