ßßß
Proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy tylko ugotować kaszę jaglaną i zmielić orzechy. Rezultat bardzo smaczny :) I dzieciom też smakowały! Były już podobne na blogu, z dodatkiem migdałów ; ta wersja jest jednak zdecydowanie smaczniejsza.Składniki (na ok. 12-14 szt.):2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (kasza ma mieć kleistą konsystencję)1 szkl zmielonych orzechów włoskichprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowybułka tarta do obtoczenia kotletówJeszcze ciepłą kaszę wymieszałam z orzechami włoskimi, przyprawiłam solą i pieprzem. Formowałam kotleciki, następnie obtoczyłam je w bułce tartej (najlepiej, gdy masa jaglano-orzechowa jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca).Kotleciki smażyłam na patelni z odrobiną oleju rzepakowego (posmarowałam patelnię olejem cienko, pędzelkiem).Podałam z sałatką - mieszanką sałat, ogórkiem zielonym, koperkiem, przyprawione cytryną, solą, pieprzem i oliwą z pierwszego tłoczenia.