ßßß
Dziś mieliśmy ochotę na proste danie. Dawno nie używałam w kuchni garnka rzymskiego i postanowiłam zrobić w końcu z niego użytek. Lubię takie proste dania, które w zasadzie nie wymagają doglądania - wystarczy wszystko wrzucić do gara, gar do piekarnika i czekać aż będzie gotowe. Do dzisiejszych ziemniaków z cebulą i pieczarkami przygotowałam domowy majonez czosnkowy i prostą sałatkę rzymską z dodatkiem mozzarelli i pomidorów koktajlowych, przyprawioną suszoną bazylią, octem balsamicznym i oliwą. Pyszny obiad!Składniki (na 3-4 porcje):12-14 ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry1 duża cebula, posiekana w pióraok. 30 dag pieczarek, pokrojonych w plastryprzyprawy: sól morska, tymianek, papryka słodka, lubczykkilka liści białej kapustyGarnek namaczam przez ok. 15 minut. Dno wykładam kapustą, na niej układam warstwę ziemniaków (ok. 1/3 ze wszystkich), połowę cebuli i połowę pieczarek, posypuję przyprawami. Ponownie układam warstwę ziemniaków, cebuli i pieczarek, posypuję przyprawami i przykrywam ostatnią warstwą ziemniaków, które również posypuję przyprawami.Przykryte naczynie wkładam do zimnego piekarnika, włączam na maksymalną moc (u mnie 250 stopni). Piekę 45 minut (liczone od momentu nagrzania się piekarnika).