Wykonanie

Dziś mieliśmy ochotę na proste danie. Dawno nie używałam w kuchni garnka rzymskiego i postanowiłam zrobić w końcu z niego użytek. Lubię takie proste dania, które w zasadzie nie wymagają doglądania - wystarczy wszystko wrzucić do gara, gar do piekarnika i czekać aż będzie gotowe. Do dzisiejszych
ziemniaków z
cebulą i
pieczarkami przygotowałam domowy
majonez czosnkowy i prostą
sałatkę rzymską z dodatkiem
mozzarelli i
pomidorów koktajlowych, przyprawioną suszoną
bazylią,
octem balsamicznym i
oliwą. Pyszny obiad!Składniki (na 3-4 porcje):12-14
ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry1 duża
cebula, posiekana w
pióraok. 30 dag
pieczarek, pokrojonych w plastry
przyprawy:
sól morska,
tymianek,
papryka słodka,
lubczykkilka liści
białej kapustyGarnek namaczam przez ok. 15 minut. Dno wykładam
kapustą, na niej układam warstwę
ziemniaków (ok. 1/3 ze wszystkich), połowę
cebuli i połowę
pieczarek, posypuję
przyprawami. Ponownie układam warstwę
ziemniaków,
cebuli i
pieczarek, posypuję
przyprawami i przykrywam ostatnią warstwą
ziemniaków, które również posypuję
przyprawami.Przykryte naczynie wkładam do zimnego piekarnika, włączam na maksymalną moc (u mnie 250 stopni). Piekę 45 minut (liczone od momentu nagrzania się piekarnika).