Wykonanie

Niedawno zrobiłam
mleko sojowe, a z pozostałości po
mleku - pasztet
sojowo-warzywny, z dodatkiem dyni,
selera i
pora. Mimo dużej ilości
czosnku, słodkawy posmak dyni był najbardziej dominujący, dlatego najbardziej pasztet smakował mi z dodatkiem ostrej
musztardy.Składniki:okara, czyli to co pozostało z soi po zrobieniu
mleka sojowego (użyłam 400g suchej soi niemodyfikowanej genetycznie)1 mała
dynia, pokrojona na kawałki i upieczona (użyłam hokkaido, miała mniej niż 1kg przed obraniem i wydrążeniem)1 średniej wielkości
seler, ugotowany na parzekawałek
pora, posiekany na małe kawałki2 łyżki
sosu sojowego4-5 ząbki
czosnku, zmiażdżone
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
lubczyk,
tymianekkilka kawałków
masłaDynię i
seler zmiksowałam przy pomocy blendera na gładką masę. Dodałam do niej posiekany
por oraz okarę, a następnie wmieszałam
przyprawy,
sos sojowy oraz
czosnek.Masę przełożyłam do wyłożonej papierem piekarniczym formy keksowej. Na wierzchu ułożyłam kawałki
masła. Jeśli danie ma być typowo wegańskie, należy polać je
oliwą.Piekłam w temp. 200 stopni przez ok 1h.