ßßß
Niedawno zrobiłam mleko sojowe, a z pozostałości po mleku - pasztet sojowo-warzywny, z dodatkiem dyni, selera i pora. Mimo dużej ilości czosnku, słodkawy posmak dyni był najbardziej dominujący, dlatego najbardziej pasztet smakował mi z dodatkiem ostrej musztardy.Składniki:okara, czyli to co pozostało z soi po zrobieniu mleka sojowego (użyłam 400g suchej soi niemodyfikowanej genetycznie)1 mała dynia, pokrojona na kawałki i upieczona (użyłam hokkaido, miała mniej niż 1kg przed obraniem i wydrążeniem)1 średniej wielkości seler, ugotowany na parzekawałek pora, posiekany na małe kawałki2 łyżki sosu sojowego4-5 ząbki czosnku, zmiażdżoneprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, lubczyk, tymianekkilka kawałków masłaDynię i seler zmiksowałam przy pomocy blendera na gładką masę. Dodałam do niej posiekany por oraz okarę, a następnie wmieszałam przyprawy, sos sojowy oraz czosnek.Masę przełożyłam do wyłożonej papierem piekarniczym formy keksowej. Na wierzchu ułożyłam kawałki masła. Jeśli danie ma być typowo wegańskie, należy polać je oliwą.Piekłam w temp. 200 stopni przez ok 1h.