ßßß
Od czasu do czasu robimy bliny - zawsze z dodatkiem mąki gryczanej, najczęściej pół na pół gryczana i pszenna lub, jak tym razem, orkiszowa razowa. Tym razem nieco szybsza wersja, ponieważ dopiero rano pomyślałam, że zrobię dziś bliny, więc zaczyn nie powstał poprzedniego wieczoru, ale i tak się udały. Moje córeczki jedzą je bez dodatków. Myśmy dziś zjedli ze startym serem (cheddar), pastą z oliwek zielonych, ogórkami kiszonymi, pomidorami, młodymi liśćmi szpinaku i grillowanymi pieczarkami.Składniki (na ok. 35-40 blinów):2.5 dag drożdży świeżych2.5 szkl wody przegotowanej1 szkl mąki gryczanej1 szkl mąki orkiszowej /pszennej razowej2 łyżki mąki amarantusowej1 jajko1 łyżeczka miodu1/2 łyżeczki soli morskiejolej z pestek winogron lub masło sklarowane do smażeniaulubione dodatki: starty ser, pomidory, ogórki kiszone, grillowane pieczarki, pasta z oliwek, liście szpinaku, śmietana kwaśna (gęsta)Zaczynam od przygotowania zaczynu, najlepiej wieczorem dzień przed przygotowaniem blinów. Połowę drożdży rozpuszczam w szklance wody, z dodatkiem miodu, następnie do płynu dodaję po pół szklanki mąki gryczanej i orkiszowej. Mieszam i odstawiam na noc (lub tak jak dziś na kilka godzin).Po tym czasie rozpuszczam pozostałe drożdże i przelewam je do zaczynu. Dodaję pozostałą mąkę gryczaną, orkiszową oraz amarantusową, sól oraz jajko. Wszystko dobrze mieszam i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jest dość luźne.Mocno nagrzaną patelnię smaruję lekko olejem /masłem sklarowanym i smażę na nim małe bliny (nabieram mniej więcej po łyżce stołowej ciasta) na złoty kolor. Przekładam do nagrzanego dużego garnka, w którym bliny utrzymują ciepło.Podaję z ulubionymi dodatkami, np. startym serem, pastą z oliwek, gęstą śmietaną. Jeśli ktoś je mięso - ponoć do blinów najlepsza jest sałatka ze śledzi ze śmietaną. A Ty z czym jesz bliny?