Wykonanie

Od czasu do czasu robimy bliny - zawsze z dodatkiem
mąki gryczanej, najczęściej pół na pół gryczana i pszenna lub, jak tym razem, orkiszowa razowa. Tym razem nieco szybsza wersja, ponieważ dopiero rano pomyślałam, że zrobię dziś bliny, więc zaczyn nie powstał poprzedniego wieczoru, ale i tak się udały. Moje córeczki jedzą je bez dodatków. Myśmy dziś zjedli ze
startym serem (
cheddar), pastą z
oliwek zielonych,
ogórkami kiszonymi,
pomidorami, młodymi liśćmi
szpinaku i grillowanymi
pieczarkami.Składniki (na ok. 35-40 blinów):2.5 dag
drożdży świeżych2.5 szkl
wody przegotowanej1 szkl
mąki gryczanej1 szkl
mąki orkiszowej /pszennej razowej2 łyżki
mąki amarantusowej1
jajko1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
soli morskiejolej z pestek
winogron lub
masło sklarowane do smażeniaulubione dodatki:
starty ser,
pomidory,
ogórki kiszone, grillowane
pieczarki, pasta z
oliwek, liście
szpinaku,
śmietana kwaśna (gęsta)Zaczynam od przygotowania zaczynu, najlepiej wieczorem dzień przed przygotowaniem blinów. Połowę
drożdży rozpuszczam w szklance
wody, z dodatkiem
miodu, następnie do płynu dodaję po pół szklanki
mąki gryczanej i orkiszowej. Mieszam i odstawiam na noc (lub tak jak dziś na kilka godzin).Po tym czasie rozpuszczam pozostałe
drożdże i przelewam je do zaczynu. Dodaję pozostałą
mąkę gryczaną, orkiszową oraz
amarantusową,
sól oraz
jajko. Wszystko dobrze mieszam i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jest dość luźne.Mocno nagrzaną patelnię smaruję lekko
olejem /masłem sklarowanym i smażę na nim małe bliny (nabieram mniej więcej po łyżce stołowej ciasta) na złoty kolor. Przekładam do nagrzanego dużego garnka, w którym bliny utrzymują ciepło.Podaję z ulubionymi dodatkami, np.
startym serem, pastą z
oliwek, gęstą
śmietaną. Jeśli ktoś je
mięso - ponoć do blinów najlepsza jest
sałatka ze
śledzi ze
śmietaną. A Ty z czym jesz bliny?