Wykonanie

Lubimy jeść dania włoskie. Pizza i różne
makarony często goszczą na naszym
stole. Jakiś czas temu odkryliśmy focaccię, czyli podwójne ciasto pizzowe z farszem. I duuuużą ilością
mozzarelli :) Farsz prosty -
cukinia z
cebulą. A do tego mieszanka
sałat z pokrzywą (dzięki Krzysiu!) z moim ulubionym sosem
cytrynowym. Polecam!Składniki na ciasto (na dużą blachę):3 szkl
mąki pszennej razowej /orkiszowej razowej (używam typu 2000)1/2 łyżeczki
soli morskiej4-5 łyżek
oliwy2,5g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru trzcinowego /miodu
wodaSkładniki na farsz:1
cebula, posiekana1 duża
cukinia, starta na grubych oczkach1 łyżka
oliwy /masła sklarowanego2 ząbki
czosnku, zmiażdżone
sól morska,
pieprz2 kulki
sera mozzarella, pokrojonego w plastryDo podania: mix
sałat + garść pokrzywy (sparzonej) +
sos vinegret cytrynowy (taki sam jak w tym przepisie)
Drożdże wkruszam do kubeczka /szklanki, dodaję
cukier /miód, trochę
wody i
mąki, by zrobić zaczyn na ciasto. Czekam kilka minut aż
drożdże ruszą, przelewam je do miski z pozostałą
mąką, dodaję
sól,
oliwę i tyle
wody by powstało elastyczne, miękkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia (na ok. 1h).W międzyczasie przygotowuję farsz. Na
oliwie /maśle sklarowanym smażę
cebulę, dodaję
cukinię i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Wyłączam gaz, dodaję
czosnek oraz
przyprawy i odstawiam by farsz nieco ostygł.Następnie dzielę ciasto na 2 części. Rozwałkowuję jedną część ciasta i przekładam je na wysmarowaną
oliwą blachę, na górę wykładam farsz (zostawiam ok. 1 cm brzegi) oraz na wierzchu układam
ser. Tak przygotowany spód przykrywam drugą warstwą ciasta (również rozwałkowaną). Przyklejam nieco ciasto przy brzegach, nacinam z wierzchu w kilku miejscach i polewam
oliwą. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 20-25 minut.