Wykonanie
słodko-kwaśna
tartaDziś 14 lutego - Walentynki, więc wiadomo: wszyscy będą prześcigać się w serduszkach, lukrze itp. Jednak miłość to nie tylko
cukier i słodkości, czasem jest nieco kwaśna lub gorzkawa. Stąd też poniższa
tarta niczemu nie ustępuje słodziutkim serduszkom dla ukochanych i z powodzeniem może posłużyć za dzisiejszy deser. A jeśli nie dziś, to może jutro, bo warto - i ze względu na cudowny, żółty kolor kremu, i słodką
bezę, i przede wszystkim ten smak.Przepis to kontaminacja tego z Moich Wypieków, Kwestii smaku oraz inwencji własnej.

Składniki na spód:300 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru130 g
masła, schłodzonego1
żółtko2-3 łyżki
śmietany 12%Krem
cytrynowy:sok i skórka z dwóch
cytrynsok i skórka z dwóch
limonek [skórka może być z jednej]125 ml
wody2 łyżki
mąki ziemniaczanej80 g
cukru100 g
masła1
jajko3
żółtkaBeza:4
białka200 g
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejMąkę przesiać do miski, wsypać
cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę
masło,
żółtko,
śmietanę. Zagnieść ciasto (dosyć szybko). Jeśli ciasto nie chciałoby się zawiązać, należy dodać nieco
śmietany; gdyby było zbyt kleiste -
mąki. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Wierzch przykryć papierem do pieczenia i wysypać
grochem, kulkami do pieczenia lub innym obciążeniem (np. kawałkami
jabłek). Piec w ten sposób przez 15 min. w 190ºC. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 15-20 min.Krem:
Owoce umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Sok przelać do garnka, dodać
skórkę z cytryny i
limonki oraz
cukier. W wodzie rozpuścić dwie łyżki
mąki ziemniaczanej i wlać do soku. Zagotować, mieszając.Powstały
kisiel zdjąć z ognia i wmieszać energicznie pokrojone w kostkę
masło, a następnie
jajko i żółta. Jeśli masa nie jest zbyt gęsta (a powinna być), należy podgrzać ją przez chwilę. Krem przykryć folią lub wyłożyć na upieczony spód [można też od razu wykładać na upieczony spód].
Beza:Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180ºC.
Białka ubić na sztywną pianę [na najwyższych obrotach]. Dodawać stopniowo
cukier i miksować dokładnie. Na koniec dodać po łyżeczce
mąki ziemniaczanej i także zmiksować.
Bezę wyłożyć na krem. Można użyć w tym celu rękawa cukierniczego.Piec przez 15-20 min., aż
beza się zrumieni.

