Wykonanie
"sernik" z
białej fasoliDługo zastanawiałem się, czy zamieszczać poniższy przepis. A wynika to z tego, że nie jestem do końca do niego przekonany. Ot, chciałem spróbować czegoś nowego, więc spróbowałem. Efekt nie jest zły (a być może nawet niektórzy uznają, że jest bardzo smaczny), lecz nie jest też jak dla mnie na tyle zadowalający, by ciasto powtarzać. Wolę jednak tradycyjne serniki z
sera. Jedno jest pewne: posmakuje amatorom
fasoli i niecodziennych połączeń.Przepis jest zmodyfikowaną wersją wegańskiego przepisu stąd .
Składniki na kruchy spód:2 szklanki
mąki1 duża
cytryna1/3 szklanki
oleju3-4 łyżki
mleka4 łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli na masę:2
kubki ugotowanej
białej fasoli250 g
zmielonego sera białego4 duże łyżki
mioduok. 200 g zmielonych
orzechów [u mnie laskowe]parę łyżek
mlekatrzy łyżeczki
cukru wanilinowegoszczypta
soligorzka czekolada do posypaniaSpód:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
solą. Dodać
sok z cytryny i
olej, wymieszać, po czym dodać
mleko (tak, by ciasto nie było za gęste) i zagnieść ciasto na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 20-30 min, do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je i przełożyć do tortownicy. Piec ok. 30 min. w 170 o C.Masa:Ugotowaną
fasolę zblendować, dodać do niej
ser,
orzechy,
miód,
mleko,
cukier wanilinowy,
sól i ponownie dokładnie zblendować za pomocą blendera ręcznego.Tortownicę z upieczonym
spodem otworzyć i położyć na folii spożywczej. Zamykając tortownicę przełożyć folię tak by oblepiła wewnętrzne ścianki foremki.Gotową masę wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać. Zetrzeć na ciasto
czekoladę.Schować do lodówki na min. 2 godziny.