ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: obiadowe łódeczki

na oko, na język: obiadowe łódeczki

nazwa

Wykonanie

drożdżowe łódeczki z mięsnym farszem
Dla odmiany po ostatnim słodkim przepisie dziś znowu coś obiadowego - drożdżowe łódeczki. Zaproponowany przeze mnie farsz może być w zasadzie dowolnie komponowany. Ba! myślę, że łódeczki można by też spokojnie zrobić w wersji na słodko (i być może nawet takie w bliższej lub dalszej przyszłości zrobię). Przepis zainspirowany przepisem z bloga Jem co umiem .
Składniki na ciasto:
2-3 szklanki mąki + 2 łyżki do zaczynu
pół szklanki kaszy manny błyskawicznej (semoliny)
1 szklanka ciepłej wody
25 g świeżych drożdży (1/4 opakowania)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (lub więcej) na farsz:
puszka czerwonej fasoli
1 cebula średniej wielkości
papryka
schab lub pierś z kurczaka lub mięso mielone
kukurydza (opcjonalnie)
ser żółty (opcjonalnie)
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem, dwiema łyżkami mąki i zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wymieszać i zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z kasza manną i solą. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto, wlewając w międzyczasie oliwę. Ciasto powinno być dosyć gęste i sprężyste, tak, by dało się z niego lepić łódeczki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać nieco mąki. Gdyby było zbyt lepkie - nieco oliwy. Zagniecione ciasto posmarować z wierzchu oliwą i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Mięso doprawić solą i pieprzem, usmażyć na oleju, a następnie przestudzić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać paprykę, fasolę, kukurydzę, podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Całość wymieszać z mięsem.
Od ciasta odrywać kawałki i rozpłaszczać na owalny kształt (można też rozwałkowywać). Na środek nakładać łyżkę lub dwie farszu (w zależności od wielkości łódeczki) i sklejać brzegi, formując łódeczki.
Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą. Piec przez 10-12 min. w 220 o C. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia można posypać startym serem.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/05/obiadowe-odeczki.html