Wykonanie
drożdżowe łódeczki z mięsnym farszemDla odmiany po ostatnim słodkim przepisie dziś znowu coś obiadowego -
drożdżowe łódeczki. Zaproponowany przeze mnie farsz może być w zasadzie dowolnie komponowany. Ba! myślę, że łódeczki można by też spokojnie zrobić w wersji na słodko (i być może nawet takie w bliższej lub dalszej przyszłości zrobię). Przepis zainspirowany przepisem z bloga Jem co umiem .

Składniki na ciasto:2-3 szklanki
mąki + 2 łyżki do zaczynupół szklanki
kaszy manny błyskawicznej (semoliny)1 szklanka ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży (1/4 opakowania)2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek (lub więcej) na farsz:puszka
czerwonej fasoli1
cebula średniej wielkości
paprykaschab lub
pierś z kurczaka lub
mięso mielonekukurydza (opcjonalnie)
ser żółty (opcjonalnie)
sól,
pieprz,
papryka ostra i słodka
Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać
cukrem, dwiema łyżkami
mąki i zalać ciepłą, ale nie gorącą
wodą. Wymieszać i zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.Do miski przesiać
mąkę, wymieszać z
kasza manną i
solą. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto, wlewając w międzyczasie
oliwę. Ciasto powinno być dosyć gęste i sprężyste, tak, by dało się z niego lepić łódeczki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać nieco
mąki. Gdyby było zbyt lepkie - nieco
oliwy. Zagniecione ciasto posmarować z wierzchu
oliwą i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Mięso doprawić
solą i
pieprzem, usmażyć na
oleju, a następnie przestudzić i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać
paprykę,
fasolę,
kukurydzę, podsmażyć, przyprawić
solą,
pieprzem oraz
papryką ostrą i słodką. Całość wymieszać z
mięsem.Od ciasta odrywać kawałki i rozpłaszczać na owalny kształt (można też rozwałkowywać). Na środek nakładać łyżkę lub dwie farszu (w zależności od wielkości łódeczki) i sklejać brzegi, formując łódeczki.Przed włożeniem do piekarnika skropić
oliwą. Piec przez 10-12 min. w 220 o C. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia można posypać
startym serem.
