Wykonanie
[Przedstawiony poniżej przepis na muffiny może służyć za uniwersalny przepis na muffiny na słodko (muffiny wytrawne patrz tutaj), do którego dodajemy różne dodatki: dowolne
owoce,
kakao,
czekoladę itp. itd.]muffiny klasyczne z
granatem
Składniki:125 g rozpuszczonego
masła250-300 ml
mleka (nieco ponad szklankę)2
jajka2 szklanki
mąki pszennejczubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3/4 szklanki
cukruziarenka z jednego
granatuGranat pokroić na ćwiartki lub ósemki i odginając delikatnie skórkę wyłuskiwać nasiona. [Zalecam robić to w cienkich rękawiczkach kuchennych, bo sok
granatu dość mocno zabarwia wszystko, w tym palce.]Wymieszać wszystkie suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
cukier oraz nasiona
granatu. Do drugiego naczynia wlać mokre składniki:
masło,
mleko, wbić
jajka. Wymieszać (najlepiej widelcem, by rozkłócić
jajka). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.Nakładać ciasto do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek do muffin do 3/4 wysokości foremki.Piec w 200 o C przez 20-25 min.