Wykonanie
Amarantus jest ostatnio coraz bardziej popularny. Można go znaleźć pod postacią
mąki,
kaszy (czyli ziaren, których użyłam do tej sałatki), poppingu (ekspandowanych ziaren, które można jeść np. z
mlekiem bądź użyć do zrobienia własnej mieszanki
musli).
Amarantus ma dużą zawartość
białka(18 g / 100 g) oraz błonnika (14 g / 100 g). Ponadto jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, fosforu, potasu i żelaza. Co ważne - nie zawiera glutenu :-)Składniki (na 2-3 porcje):1/2 szklanki ziarna
amarantusa1
papryka czerwona1/2 puszki
kukurydzy konserwowej1
ogórekpół
awokado2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzWykonanie:Ziarna
amarantusa gotujemy w podwójnej objętości
wody (czyli na 1/2 szklanki
amarantusa potrzeba 1 szklankę
wody) przez około 30 min na małym ogniu. Studzimy.
Paprykę,
ogórka i
awokado kroimy w kostkę i wraz z
kukurydzą przekładamy do naczynia. Następnie dodajemy ugotowane ziarna
amarantusa,
oliwę,
sól,
pieprz i mieszamy.

Można podawać z prażonym
słonecznikiem.

Smacznego!