Wykonanie
Pyszne, zawsze sprawdzające się połączenie -
brokuły,
pierś z kurczaka i
żółty ser otulone chrupiącym
ciastem francuskim. Zapraszam serdecznie do przepisu! :) A tak z innej
beczki - jak idą Wasze przygotowania do Świąt? Ja ubrałam już pięknie choinkę, mam prezenty, generalne sprzątanie i wypiek pierniczków za mną. Od wtorku czeka świąteczne pichcenie w kuchni i spędzanie czasu w gronie rodzinnym. :)

SKŁADNIKI NA DANIE GŁÓWNE :arkusz
ciasta francuskiego350g
brokułówmała podwójna
pierś z kurczaka150g
sera edamskiegosólpieprzolej do smażenia
żółtko0,5 łyżki
mlekaSKŁADNIKI NA
SOS CZOSNKOWY :mały
jogurt grecki3 ząbki
czosnkusólpieprz
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy
solą i
pieprzem, smażymy na patelni z dodatkiem i odstawiamy.
Brokuły (użyłam mrożonych różyczek) wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody i gotujemy ok. 10-12 minut. Odcedzamy i odstawiamy.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, na środku układamy po kolei
kurczaka,
brokuły i całość posypujemy
startym serem edamskim. Następnie zawijamy krótsze brzegi do środka, nacinamy ciasto i zaplatamy warkocz tak jak na zdjęciach.





Warkocz przekładamy na blaszkę, smarujemy dokladnie
żółtkiem rozkłóconym z
mlekiem (1
żółtko i 0,5 łyżki
mleka). W moim piekarniku (elektryczny z termoobiegiem) warkocz piekłam ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto musi być zarumienione i upieczone, jeśli nie jest się pewnym warto odkroić kawałek, by sprawdzić stan upieczenia i w razie konieczności włożyć warkocz z powrotem do piekarnika. Podajemy z
sosem czosnkowym - do
jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiamy
solą i
pieprzem. Warkocz wyszedł palce lizać, miłego dnia Kochani! :)

