Wykonanie
Chyba nie ma osoby, która nie lubi naleśników. Na słodko, na słono - obojętnie. :) Ja jestem ich wielką fanką. Dziś przedstawię moją ulubioną wersję farszu -
szpinak,
filet z kurczaka i
czosnek. Pyszne połączenie, które przekona do
szpinaku nawet jego największych przeciwników. :)SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE :2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka gazowanej
wody mineralnej2
jajkapół łyżeczki
soliolej do smażenia,SKŁADNIKI NA FARSZ :paczka
mrożonego szpinaku (czy brykiet, czy liście, czy świeży - zależy od Waszych upodobań)1 duży, podwójny filet
przyprawa do kurczaka6 ząbków
czosnku2
cebuleduża
śmietana do zup i
sosówmasło do smażenia
sól,
pieprzWszystkie składniki na ciasto oprócz
oleju łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzanej patelni smażymy nasze naleśniki - powinny być cienkie. Przechodzimy do farszu.
Kurczaka przyprawiamy, smażymy i odstawiamy do wystygnięcia, jak będzie chłodny kroimy w małą kostkę.
Cebulę również kroimy w kostkę, smażymy na
maśle, dodajemy zamrożony
szpinak lub posiekane liście,
mrożony szpinak puści
wodę, należy ją odparować. Do
szpinaku i
cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i pokrojonego
kurczaka. Dodajemy całą
śmietanę i doprawiamy. Naleśniki nadziewamy farszem i składamy w ulubiony sposób, jeśli naleśniki były chłodne, możemy je już nadziane dodatkowo chwilkę podsmażyć, są pyszne, smacznego! :)