ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z farszem ze szpinaku, kurczaka i czosnku

Naleśniki z farszem ze szpinaku, kurczaka i czosnku

nazwa

Wykonanie

Chyba nie ma osoby, która nie lubi naleśników. Na słodko, na słono - obojętnie. :) Ja jestem ich wielką fanką. Dziś przedstawię moją ulubioną wersję farszu - szpinak, filet z kurczaka i czosnek. Pyszne połączenie, które przekona do szpinaku nawet jego największych przeciwników. :)
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE :
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
2 jajka
pół łyżeczki soli
olej do smażenia,
SKŁADNIKI NA FARSZ :
paczka mrożonego szpinaku (czy brykiet, czy liście, czy świeży - zależy od Waszych upodobań)
1 duży, podwójny filet
przyprawa do kurczaka
6 ząbków czosnku
2 cebule
duża śmietana do zup i sosów
masło do smażenia
sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzanej patelni smażymy nasze naleśniki - powinny być cienkie. Przechodzimy do farszu. Kurczaka przyprawiamy, smażymy i odstawiamy do wystygnięcia, jak będzie chłodny kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, smażymy na maśle, dodajemy zamrożony szpinak lub posiekane liście, mrożony szpinak puści wodę, należy ją odparować. Do szpinaku i cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego kurczaka. Dodajemy całą śmietanę i doprawiamy. Naleśniki nadziewamy farszem i składamy w ulubiony sposób, jeśli naleśniki były chłodne, możemy je już nadziane dodatkowo chwilkę podsmażyć, są pyszne, smacznego! :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2013/07/nalesniki-z-farszem-ze-szpinaku.html