ßßß Cookit - przepis na Sałatka z zielonej soczewicy w kolorowym towarzystwie na wiosnę

Sałatka z zielonej soczewicy w kolorowym towarzystwie na wiosnę

nazwa

Wykonanie

Witajcie już nieco wiosennie,
Za miesiąc zacznie się kalendarzowa wiosna. Pogoda za oknem, a zwłaszcza temperatura i ptaki buszujące w drzewach wskazują na to, że może będzie to wiosna nie tylko na papierze. Możemy powiedzieć, że stęskniliśmy się za ładniejszą aurą za oknem. Niby zima była, czy w sumie nadal jest łagodna, ale jakoś tak chciałoby się już innego powietrza za oknem. :)
W ramach przygotowywania się do wiosny postanowiliśmy, że zagości ona już wcześniej w naszej kuchni. W ramach tego zorganizowaliśmy wydarzenie na naszym profilu na facebooku, czyli Gotujemy wiosenny obiad na Pierwszy Dzień Wiosny . Zachęcamy Was do udziału w akcji i dodawania Waszych pomysłów oraz propozycji.
Sałatka z zielonej soczewicy, kaszy kuskus, czerwonej papryki oraz ogórków kiszonych to nasza propozycja w ramach gotowania na Pierwszy Dzień Wiosny . Świetnie sprawdzi się jako przystawka, ale może być równie dobrze samodzielnym daniem, gdyż jest sycąca.
Sałatka jest odżywcza i zdrowa. Główny jej składnik to zielona soczewica, która jest bogata w łatwo przyswajalne białko oraz cenne dla naszego zdrowia potas, żelazo, kwas foliowy, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B. Warto pamiętać, że soczewica obniża poziom cholesterolu oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Należy do produktów lekkostrawnych, zatem powinna gościć na naszych stołach i w naszych żołądkach jak najczęściej. Zaproponowana przez nas forma podania soczewicy jest łatwa do wykonania, tania, smaczna i dostarczy nam mnóstwo składników odżywczych, które po zimie zwłaszcza się nam przydadzą. Polecamy ją także, jako danie pudełkowe do pracy. Pora zatem na przepis. :)
Składniki na dużą miskę sałatki:
- ok. 200-250 g zielonej soczewicy (waga na sucho)
- 2 czerwone papryki
- 5-6 średnich ogórków kiszonych
- ok. 50 g kaszy kuskus (waga na sucho)
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanego szczypiorku
- 0,5 łyżeczki soli (do gotowania soczewicy)
- po 0,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski) i pieprzu ziołowego (do kaszy kuskus)
Składniki na dressing do sałatki:
- 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Soczewicę płuczemy i moczymy około 30 minut. Zmieniamy jej wodę i dotujemy około 30 minut, przy czym na 5 minut przed końcem gotowania solimy. Potem odcedzamy i studzimy. Następnie przygotowujemy kaszę kuskus. Wsypujemy ją do miseczki, przyprawiamy kuminem i pieprzem ziołowym a następnie zalewamy wrzątkiem. Po zalaniu koniecznie dobrze wymieszajcie, by przyprawy dobrze wymieszały się z kaszą. Czekamy aż kuskus napęcznieje. W tym czasie kroimy czerwoną paprykę i ogórki kiszone w kostkę. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Gdy soczewica jest już chłodna, kasza napęczniała, wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski. Mieszamy tak, by kasza się nie zbryliła.
Przygotowujemy dressing z oliwy, octu balsamicznego oraz przypraw. Jeśli chodzi o przyprawy, to kumin, pieprz ziołowy oraz pieprz czarny to jedynie nasza propozycja. Smakuje świetnie w tym połączeniu, ale użyjcie takich, jakie smaki lubicie. Wymieszajcie sałatkę z dresingiem i odstawcie na jakiś czas, by smaki się przegryzły a soczewica nabrała aromatu dodanych przypraw. Gotowe. :)
Pozdrawiamy,
Ania & Piotr
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2015/02/saatka-z-zielonej-soczewicy-w-kolorowym.html