Wykonanie
Witajcie już nieco wiosennie,Za miesiąc zacznie się kalendarzowa wiosna. Pogoda za oknem, a zwłaszcza temperatura i ptaki buszujące w drzewach wskazują na to, że może będzie to wiosna nie tylko na papierze. Możemy powiedzieć, że stęskniliśmy się za ładniejszą aurą za oknem. Niby zima była, czy w
sumie nadal jest łagodna, ale jakoś tak chciałoby się już innego powietrza za oknem. :)W ramach przygotowywania się do wiosny postanowiliśmy, że zagości ona już wcześniej w naszej kuchni. W ramach tego zorganizowaliśmy wydarzenie na naszym profilu na facebooku, czyli Gotujemy wiosenny obiad na Pierwszy Dzień Wiosny . Zachęcamy Was do udziału w akcji i dodawania Waszych pomysłów oraz propozycji.
Sałatka z
zielonej soczewicy,
kaszy kuskus,
czerwonej papryki oraz
ogórków kiszonych to nasza propozycja w ramach gotowania na Pierwszy Dzień Wiosny . Świetnie sprawdzi się jako przystawka, ale może być równie dobrze samodzielnym daniem, gdyż jest sycąca.
Sałatka jest odżywcza i zdrowa. Główny jej składnik to
zielona soczewica, która jest bogata w łatwo przyswajalne
białko oraz cenne dla naszego zdrowia potas, żelazo, kwas foliowy, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B. Warto pamiętać, że
soczewica obniża poziom cholesterolu oraz stabilizuje poziom
cukru we
krwi. Należy do produktów lekkostrawnych, zatem powinna gościć na naszych stołach i w naszych żołądkach jak najczęściej. Zaproponowana przez nas forma podania
soczewicy jest łatwa do wykonania, tania, smaczna i dostarczy nam mnóstwo składników odżywczych, które po zimie zwłaszcza się nam przydadzą. Polecamy ją także, jako danie pudełkowe do pracy.
Pora zatem na przepis. :)Składniki na dużą miskę sałatki:- ok. 200-250 g
zielonej soczewicy (waga na sucho)- 2
czerwone papryki- 5-6 średnich
ogórków kiszonych- ok. 50 g
kaszy kuskus (waga na sucho)- garść posiekanej
natki pietruszki- garść posiekanego
szczypiorku- 0,5 łyżeczki
soli (do gotowania
soczewicy)- po 0,5 łyżeczki kuminu (
kmin rzymski) i
pieprzu ziołowego (do
kaszy kuskus)Składniki na dressing do sałatki:- 4 łyżki dobrej
oliwy z oliwek- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1 łyżeczka mielonego kuminu (
kmin rzymski)- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzu- 1 łyżeczka
pieprzu ziołowegoWykonanie:
Soczewicę płuczemy i moczymy około 30 minut. Zmieniamy jej
wodę i dotujemy około 30 minut, przy czym na 5 minut przed końcem gotowania solimy.
Potem odcedzamy i studzimy. Następnie przygotowujemy
kaszę kuskus. Wsypujemy ją do miseczki, przyprawiamy kuminem i
pieprzem ziołowym a następnie zalewamy wrzątkiem. Po zalaniu koniecznie dobrze wymieszajcie, by
przyprawy dobrze wymieszały się z
kaszą. Czekamy aż
kuskus napęcznieje. W tym czasie kroimy
czerwoną paprykę i
ogórki kiszone w kostkę. Siekamy
szczypiorek i
natkę pietruszki. Gdy
soczewica jest już chłodna,
kasza napęczniała, wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski. Mieszamy tak, by
kasza się nie zbryliła.Przygotowujemy dressing z
oliwy,
octu balsamicznego oraz przypraw. Jeśli chodzi o
przyprawy, to kumin,
pieprz ziołowy oraz
pieprz czarny to jedynie nasza propozycja. Smakuje świetnie w tym połączeniu, ale użyjcie takich, jakie smaki lubicie. Wymieszajcie
sałatkę z dresingiem i odstawcie na jakiś czas, by smaki się przegryzły a
soczewica nabrała aromatu dodanych przypraw. Gotowe. :)Pozdrawiamy,Ania & Piotr