Wykonanie
Witajcie Kochani,Czy Wy też odczuwacie, że lato mamy w Polsce szalone? Albo mamy jesień latem, albo żar tropików niczym na Karaibach. Ze skrajności w skrajność chciałoby się
rzec. Taka pogoda byłaby przyjemna, gdyby można było odpoczywać z książką na leżaku pod zaprzyjaźnionym drzewkiem. Ale marzenia urlopowe zostawmy i przejdźmy do sedna.Dziś mamy dla Was propozycję na mięsiwo z grilla, czyli nasz niedzielny obiad. A dokładnie soczysty, aromatyczny
schab. Sekret tego dania to marynata do
mięsa. Żadne zaskoczenie i ameryki nie odkrywamy, ale chcemy się z
Wami naszym pomysłem podzielić. Sezon grillowy trwa w pełni, więc korzystajmy z niego
póki się da. Co prawda u nas tym grillem była patelnia, ale danie wychodzi pyszne z każdej odmiany grillowego sprzętu. :) Pasuje do
ziemniaków pod różną postacią, różnorodnych
sałat i sałatek,
makaronów. Można podawać go również z
ryżem. Nas naszło na kluchy. Podaliśmy go z tym
pomidorowym makaronem w wersji ekspresowej i smakowało wszystko wybornie. Zatem podajemy Wam przepis.Aromatyczny i soczysty
schab z grilla z ekspresowym
makaronem pomidorowymSkładniki na 4 kotlety
schabowe:- 4 średniej wielkości kotlety ze
schabu-
sól i
pieprz do smaku- marynata:- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 2 łyżki
octu balsamicznego- 1 łyżka dobrego
ketchupu- ¼ łyżeczki
suszonego oregano- ¼ łyżeczki suszonego
tymianku- ½ łyżeczki m ieszanki
ziół do sałatki greckiej przywiezionej z Krety o której wspominaliśmy już w tym przepisieDokładny przepis na ekspresowy
pomidorowy makaron znajdziecie TUTAJ .Wykonanie :Przygotowujemy marynatę do
mięsa. Do miseczki, najlepiej tej, w której
mięso się będzie marynować dodajemy wszystkie jej składniki. Dobrze wymieszajcie, żeby wszystko miało szansę się dobrze przegryźć. Odstawcie ją na chwilę. W tym czasie lekko rozbijcie
schaby, oprószcie
pieprzem solidnie i lekko
solą. Następnie włóżcie kotlety do marynaty starannie ją na nich rozprowadzając. Gdy
schab jest nią pokryty odstawcie na co najmniej 30 minut. Możecie to zrobić także dzień wcześniej. My marynowaliśmy
schaby tym razem ok. 2 godzin. Tak przygotowane kotlety można już grillować. Układamy je na rozgrzanym ruszcie (u nas patelnia grillowa) i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
Mięso dzięki krótkiej obróbce i tej marynacie jest soczyste, aromatyczne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. Do tego ulubione dodatki i można pałaszować. Może nasza propozycja dodatków i podania Wam się spodoba. Polecamy wszystkim, a miłośnikom tradycyjnego
schabowego jako smakowitą odmianę przede wszystkim. :)Smacznego i aromatycznego Wam życzymy,Ania & PiotrP.S. Piszą o nas inni blogerzy. :) http://klaczkowaurodowa.blogspot.com/2014/07/nie-samymi-kosmetykami-czowiek-zyje.html Co kobiecie na
sercu leży - dziękujemy bardzo :)