Wykonanie
Witajcie Kochani,Czasem na obiad mamy ochotę zjeść coś więcej niż po prostu
pierś z kurczaka. Czasem pojawia się chęć zaserwowania gościom czegoś innego, z malutką nutką fantazji. Nasza propozycja to zwijaniec z zielonym, czyli
pierś kurczaka ze
szpinakowym farszem i gorgonzolą. Jest to ciekawy pomysł na przemycenie
szpinaku, którego tak rzadko gości w naszej kuchni.Zwijaniec z piersi kurzej ze
szpinakiem z nutką gorgonzoli podany z
kaszą kuskus .Składniki na piersi zwijane :- 3 podwójne
piersi z kurczaka- kawałek gorgonzoli „dolce”- opakowanie
mrożonego szpinaku u formie brykietu- 2 ząbki
czosnku- 1 duża
szalotka lub 2 małe
szalotki- ok. 100 ml
mleka- 3-4 łyżki posiekanej
natki pietruszki- 2 łyżki
oleju-
bulion lub
woda do podlania zwijańców w naczyniu-
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy do smakuWykonanie:Zaczynamy od zwijańców, bo one wymagają i najwięcej pracy oraz czasu. Porcjujemy sobie
mięso tak, żeby móc je
potem cienko rozbić, ale żeby się nie rozpadało. Ponieważ mieliśmy grube filety z dobrze odkarmionej
kury, każda podwójna pierś dzielona była na osobne filety, a te na 2 kawałki (jakby na dwa plastry po grubości). Rozbite filety oprószone
solą i
pieprzem odkładamy na obok i zajmujemy się farszem. Na łyżce
oleju w głębokiej patelni szklimy drobno posiekane
szalotkę i
czosnek, dodajemy
szpinakowy brykiet i dusimy aż się kulki rozpadną. Gdy tak się stanie dodajemy trochę przypraw,
natkę pietruszki i czekamy aż
szpinak będzie dobry. Następnie dodajemy
mleko i na chwilę zwiększamy ogień pod patelnią. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 °C (bez termoobiegu) oraz kroimy sobie gorgonzolę w paski lub kostkę – jak nam wygodniej. My wybraliśmy gorgonzolę dolce, jeśli macie ochotę na jeszcze mocniejszy akcent
serowy możecie wybrać wersję „piccante”. Jeżeli
szpinakowe nadzienie wystygło, to możemy zacząć zabawę w zawijanie. Na rozbity, doprawiony kawałek
mięsa kładziemy sporą ilość farszu – tak 3-4 łyżki, rozsmarowujemy na połowie kawałka i kładziemy na farszu paski lub kostki gorgonzoli w takiej ilości, jakiej chcemy. Ale uważajcie – może nam wtedy zdominować zwijaka, więc nie przesadzajcie.
Mięso zwijamy dość ciasno i sztuka po sztuce układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką
oleju. Pomiędzy zwijańce można powkładać
liście pietruszki. Całość podlewamy niewielką ilością
wody lub
bulionu, przykrywamy i pieczemy w piekarniku przez około 1,5 godziny, dość często kontrolując co się w nim dzieje.Nasze zwijańce podaliśmy z lekko pikantną i
cytrusową kaszą kuskus, która była dla nich nie tylko dobrym tłem
smakowym, ale także wyśmienitym kontrastem. Przepis na
kaszę znajdziecie tutaj .Taki obiad robi wrażenie nawet na wprawionych w kucharzeniu gościach. J
Szpinakowe pozdrowienia,Ania & Piotr