Wykonanie
Witamy Was,Ile
razy mieliście tak, że brakowało Wam pomysłu na to z czym podać przygotowane przez Was pieczenie lub ryby? Nas napada to pytanie często, gdy na obiad mają zawitać goście. Co im podać? Nasza odpowiedź to szybki
kuskus z
cytrusową nutą. Nie tylko smakuje, ale i dekoracyjnie wygląda. JSkładniki :- opakowanie
kaszy kuskus- skórka starta z 1
limonki i połowy
cytryny- wyciśnięty sok z połowy
cytryny i połowy
limonki- posiekana drobno świeża
papryczka chili (ilość wedle upodobania)- posiekana
natka pietruszki (ilość wedle upodobania)-
szczypiorek (ilość wedle upodobania)-
sól,
pieprz do smaku-
woda do zalania
kaszy (ewentualnie
bulion o neutralnym smaku)Wykonanie :Przygotowanie
kaszy kuskus jest proste jak zalanie
herbaty wodą. Wsypujemy do miski lub garnka
kaszę, dodajemy startą skórkę z
limonki i
cytryny, posiekane
chili i
natkę pietruszki,
szczypiorek,
sól,
pieprz i dokładnie mieszamy. Zalewamy wrzątkiem tak jak, aby była na ok. 1 cm nad
kaszą, dodajemy wyciśnięty
sok z limonki i
cytryny. Szybko i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy aż
kasza wchłonie całą
wodę. Przed podaniem warto ją wymieszać i sprawdzić, czy nie trzeba jej doprawić. Polecamy nakładanie na talerze łyżką do
lodów. Taka szybka
kasza pasuje do wielu dań
mięsnych a także do ryb. Jest też genialnym dodatkiem do dań z grilla. Smakuje wszystkim bez wyjątku, kusi niejadki. Warto ją zrobić, gdy pytacie domowników czy karmionych przez Was gości: „Co do mięsa?” i pada odpowiedź: „Byle nie
ziemniaki.”. Pojawia się wtedy opcja takiej pysznej
kaszy. JSmacznie pozdrawiamy,Ania & Piotr