Wykonanie
Postanowiłam ostatnio, że w mojej diecie będzie więcej zdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z
ogórkiem kiszonym i
drobiową szynką w panierce z
płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :)

Składniki:2 duże
piersi z kurczaka150 ml
jogurtu naturalnego150 g
płatków kukurydzianych2 ząbki
czosnkuzioła i
przyprawy (
tymianek,
rozmaryn,
kolendra,
gorczyca,
papryka słodka,
chili,
sól,
pieprz)4 plasterki
szynki drobiowej2
ogórki kiszonePrzygotowanie:Filety osuszamy, pozbawimy błonek i kroimy wzdłuż, tak aby z jednego filetu powstały dwa cieńsze, a następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem.
Mięso wkładamy do miski, wciskamy przez praskę
czosnek , dodajemy
zioła oraz
przyprawy i zalewamy
jogurtem. Dokładnie obtaczamy filety i odstawiamy na około godzinę do lodówki.Po tym czasie na każdym kawałku
piersi z kurczaka układamy plasterek
szynki i połówkę przeciętego wzdłuż
ogórka, a następnie zwijamy.
Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.Roladki możemy podać z
sosem czosnkowym lub
jogurtem.Smacznego!