Wykonanie
Bardzo, ale to bardzo uwielbiam leczo!Mogłabym je robić i jeść, jeść, jeść...Dzisiaj trochę w innej wersji, bo z
cukinią.Koniecznie wypróbujcie przepis i rozgrzejcie się tej jesieni! :)
Potrzebujemy:3 średniej wielkości
papryki czerwone3 średniej wielkości
papryki zielone3 średniej wielkości
papryki żółte / kremowe2 średniej wielkości
cebule1 dużą lub 2 małe
cukiniekrążek twardej
kiełbasy np. zwyczajnej3
pomidorysólpieprzostra mielona
paprykamargarynaKrok po kroku:
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i białych błonek, następnie kroimy w grubszą kostkę.
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę.
Cebule obieramy z łupin i kroimy w grubszą kostkę,
Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, pozbawiamy skórki i kroimy na mniejsze kawałki.W dużym garnku podsmażamy
kiełbasę na
margarynie, gdy zbrązowieje dodajemy
cebulę.Po niedługim czasie dodajemy
paprykę,
cukinię i
pomidory. Możemy całość podlać odrobiną
wody.Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu.Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
ostrą papryką. Ewentualnie możemy dodać świeżą
ostrą paprykę lub
tabasco.Gotujemy na małym ogniu, aż
papryka będzie miękka.Podajemy z
chlebem lub
ryżem.Smacznego! :-)