Wykonanie
Pyszne danie jednogarnkowe, które uwielbiam i teraz już wiem, że Mój Niebieskooki też je uwielbia! :-)Szczerze mówiąc, leczo miałam podać z
ryżem, ale byliśmy już tak głodni i ciekawi Naszego wspólnie zjedzonego lecza, że nie chciało mi się już
ryżu gotować.Lenistwo albo miłość.Interpretacja dowolna :-)Przepis na leczo od dawna podpatrywany u Mamy :-)Potrzebujemy:3 średniej wielkości
papryki czerwone3 średniej wielkości
papryki zielone3 średniej wielkości
papryki żółte / kremowe3 średniej wielkości
cebulekrążek twardej
kiełbasy np. zwyczajnej3
pomidorysólpieprzostra mielona
paprykamargarynaKrok po kroku:
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i białych błonek, następnie kroimy w grubszą kostkę.
Cebule obieramy z łupin i kroimy w grubszą kostkę,
Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, pozbawiamy skórki i kroimy na mniejsze kawałki.W dużym garnku podsmażamy
kiełbasę na
margarynie, gdy zbrązowieje dodajemy
cebulę.Po niedługim czasie dodajemy
paprykę i
pomidory. Możemy całość podlać odrobiną
wody.Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu.Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
ostrą papryką. Ewentualnie możemy dodać świeżą
ostrą paprykę lub
tabasco.Gotujemy na małym ogniu, aż
papryka będzie miękka.Podajemy z
chlebem lub
ryżem.Smacznego! :-)