Wykonanie
Kto już w życiu jadł ciasto
marchewkowe, ten wie o czym mówię.Ten, który jeszcze nie miał takiej okazji, niech koniecznie to
zrobi.Przepisów jest całe mnóstwo, ale ja mam jeden sprawdzony od lat.Ciasto wychodzi wilgotne, aromatyczne i cudownie pachnące.
Marchwi w ogóle nie czuć, a dodatek
cynamonu sprawia,że ciasto ma wyjątkowy jesienno-zimowy smak.Sami jedzący zastanawiają sięczy to przypadkiem nie piernik?!Nie da się pozostać przy tylko jednym kawałku! ;)

Potrzebujemy (tortownica 24 cm lub blacha 23 x 23 cm):2 szklanki drobno startej
marchwi4
jajka2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru1 i 1/3 szklanki
oleju2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody1 łyżeczkę
cynamonugarść
rodzynekgarść
orzechów włoskich lub
ziaren słonecznikaPolewa:2-3 łyżki
masła2 łyżki
kakao1,5 łyżki
cukru2 łyżki
wodyKrok po kroku:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po czym osuszamy je na papierowym ręczniku.
Orzechy włoskie siekamy.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Marchew myjemy, osuszamy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka ucieramy z
cukrem, aż masa zbieleje i
cukier się rozpuści.Stopniowo dodajemy przesianą
mąkę i
olej.Dodajemy przesiane
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i
kakao.Dodajemy
rodzynki,
orzechy lub
ziarna słonecznika i
marchew. Wszystko mieszamy łyżką, aż składniki dokładnie się połączą.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut.Polewa:
masło topimy w rondelku, dodajemy
cukier,
kakao i
wodę. Mieszamy aż
cukier się rozpuści i polewamy zimne ciasto.Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcjach:


