ßßß
Potrzebujemy (tortownica 24 cm lub blacha 23 x 23 cm):2 szklanki drobno startej marchwi4 jajka2 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki cukru1 i 1/3 szklanki oleju2 łyżeczki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody1 łyżeczkę cynamonugarść rodzynekgarść orzechów włoskich lub ziaren słonecznikaPolewa:2-3 łyżki masła2 łyżki kakao1,5 łyżki cukru2 łyżki wodyKrok po kroku:Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po czym osuszamy je na papierowym ręczniku.Orzechy włoskie siekamy.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.Marchew myjemy, osuszamy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.Jajka ucieramy z cukrem, aż masa zbieleje i cukier się rozpuści.Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i olej.Dodajemy przesiane proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao.Dodajemy rodzynki, orzechy lub ziarna słonecznika i marchew. Wszystko mieszamy łyżką, aż składniki dokładnie się połączą.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut.Polewa: masło topimy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy aż cukier się rozpuści i polewamy zimne ciasto.Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcjach:

