ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam ciasto dla miłośników maku i kokosu.
Świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca.
To ciasto, które mnie osobiście kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia,
ale idealnie wpasuje się również w karnawałowy czas! ;)
Jego przygotowanie jest całkiem proste,
a jego smak wynagrodzi Wam stanie przy piekarniku ;)
Dajcie się skusić! :)
Potrzebujemy (tortownica o średnicy 24 cm):
Spód ciasteczkowy:
1/3 kostki masła
100 g ciasteczek korzennych lub herbatników
Warstwa makowa (dla Wielbicieli słodkich ciast polecam dodać do tej warstwy 2-3 łyżek cukru):
1 dużą puszkę masy makowej
2/3 kostki masła
2 jajka
1 żółtko
4 czubate łyżki mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
garść rodzynek
garść siekanych orzechów i migdałów
Warstwa śmietanowa:
300 ml śmietany 30%
1 szklanka mleczka kokosowego
1/2 szklanki mleka
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C.
1/3 kostki masła topimy w rondelku, a ciasteczka lub herbatniki kruszymy. Łączymy je razem z masłem, wykładamy nimi dno tortownicy i pieczemy przez 10 minut. Studzimy.
Warstwa makowa: masę przekładamy do miski, dodajemy 2/3 kostki miękkiego masła, jajka i żółtko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, namoczone wcześniej rodzynki oraz posiekane orzechy i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 45 minut. Następnie studzimy w piekarniku.
Warstwa śmietanowa: Mleko i mleczko kokosowe przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy wiórki kokosowe (zostawiając 2 łyżki do posypania ciasta) i żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z przestudzonym mlekiem z żelatyną.
Tężejącą masę wykładamy na warstwę makową. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/12/ciasto-kokosowo-makowe.html