Dziś przedstawiam ciasto dla miłośników maku i kokosu.Świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca.To ciasto, które mnie osobiście kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia,ale idealnie wpasuje się również w karnawałowy czas! ;)Jego przygotowanie jest całkiem proste,a jego smak wynagrodzi Wam stanie przy piekarniku ;)Dajcie się skusić! :)Potrzebujemy (tortownica o średnicy 24 cm):Spód ciasteczkowy:1/3 kostki masła100 g ciasteczek korzennych lub herbatnikówWarstwa makowa (dla Wielbicieli słodkich ciast polecam dodać do tej warstwy 2-3 łyżek cukru):1 dużą puszkę masy makowej2/3 kostki masła2 jajka1 żółtko4 czubate łyżki mąki1 łyżeczkę proszku do pieczeniagarść rodzynekgarść siekanych orzechów i migdałówWarstwa śmietanowa:300 ml śmietany 30%1 szklanka mleczka kokosowego1/2 szklanki mleka100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru pudru3 płaskie łyżeczki żelatynyKrok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C.1/3 kostki masła topimy w rondelku, a ciasteczka lub herbatniki kruszymy. Łączymy je razem z masłem, wykładamy nimi dno tortownicy i pieczemy przez 10 minut. Studzimy.Warstwa makowa: masę przekładamy do miski, dodajemy 2/3 kostki miękkiego masła, jajka i żółtko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, namoczone wcześniej rodzynki oraz posiekane orzechy i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera.Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 45 minut. Następnie studzimy w piekarniku.Warstwa śmietanowa: Mleko i mleczko kokosowe przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy wiórki kokosowe (zostawiając 2 łyżki do posypania ciasta) i żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z przestudzonym mlekiem z żelatyną.Tężejącą masę wykładamy na warstwę makową. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.Smacznego! :-)