Wykonanie
Muszę przyznać się do tego, że jem za mało ryb.Bardzo je lubię, więc najwyższy czas to zmienić.Przechodząc obok stoiska
rybnego zauważyłam piękny
filet z dorsza, dlatego dzisiaj zagości tutaj w towarzystwie
szpinaku.:-)

Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):średniej wielkości
filet z dorsza500 g
szpinaku2 ząbki
czosnku2-3 łyżki
jogurtu naturalnego lub
śmietany1
jajko3 łyżki
mąki pszennejsólpieprzkilka kropel
soku z cytryny2 łyżki
masłaolej/oliwa do smażeniaKrok po kroku:
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na równe kawałki, skrapiamy
sokiem z cytryny, oprószamy
solą i
pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.W tym czasie na
maśle podsmażamy
szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprz. Pod koniec smażenia dodajemy
jogurt lub
śmietanę.Na jeden talerzyk wsypujemy
mąkę, a na drugi wlewamy roztrzepane
jajko.
Dorsza wyciągamy z lodówki i obtaczamy w
mące, a następnie w
jajku. Tak opanierowaną
rybę smażymy na złoty kolor na rozgrzanej
oliwie lub
oleju - po kilka minut z każdej strony.Usmażoną
rybę podajemy na
szpinaku. Opcjonalnie
rybę można jeszcze skropić
sokiem z cytryny.Smacznego! :-)

