ßßß
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):średniej wielkości filet z dorsza500 g szpinaku2 ząbki czosnku2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany1 jajko3 łyżki mąki pszennejsólpieprzkilka kropel soku z cytryny2 łyżki masłaolej/oliwa do smażeniaKrok po kroku:Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na równe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.W tym czasie na maśle podsmażamy szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pod koniec smażenia dodajemy jogurt lub śmietanę.Na jeden talerzyk wsypujemy mąkę, a na drugi wlewamy roztrzepane jajko.Dorsza wyciągamy z lodówki i obtaczamy w mące, a następnie w jajku. Tak opanierowaną rybę smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju - po kilka minut z każdej strony.Usmażoną rybę podajemy na szpinaku. Opcjonalnie rybę można jeszcze skropić sokiem z cytryny.Smacznego! :-)
