Wykonanie
Rolada cytrynowa z
granatem jest idealną propozycją dla tych co lubią odważne wyzwania smakowe. Mocno
cytrynowy krem ze słodkim
biszkoptem daje iście zaskakujące połączenie. Całość dopełniają przyjemnie pękające pestki
granatu. Deser naprawdę godny polecenia!**Przepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życiaW Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:)

Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: około 10-12Składniki:Ciasto:60g
cukru40g
mąki tortowej40g
mąki ziemniaczanej4
jajka1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaSzczypta
soliKrem:250g
serka mascarpone100g
cukru60g
masła40g
cukru pudru2,5
cytryny2
jajka1 łyżeczka
żelatynyPonadto:Garść
cukru waniliowegoGranatPrzygotowanie kremu: W misce umieszczamy
cukier oraz skórkę otartą z dwóch
cytryn (na tarce o małych oczkach). Dolewamy sok wyciśnięty z tych dwóch
cytryn, a całość ustawiamy na garnku z wrzącą
wodą (innymi słowami w kąpieli
wodnej). Podgrzewamy, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszamy ogień. Dorzucamy
masło wraz z rozkłóconymi
jajkami i mieszamy, aż krem zacznie gęstnieć. Uważamy by
woda się nie zagotowała, bo wówczas
białka zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki
cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego
żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy
serek mascarpone wraz z
cukrem pudrem, dodajemy
cytrynową masę oraz
żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.Przygotowanie
biszkoptu:
Żółtka oddzielamy od
białek. Ubijamy je z
cukrem pudrem. W drugiej misce
białka z odrobiną
soli miksujemy na sztywny krem. Do ubitych
białek dodajemy
żółtka. Następnie do miski przesiewamy
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Tak przygotowaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 10-12 minut. Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Na blacie układamy czystą, lnianą ściereczkę. Posypujemy ją
cukrem waniliowym i układamy na niej
biszkopt. Następnie powoli zwijamy
biszkopt wraz ze ściereczką w rulon i zostawiamy do wystygnięcia. Ostygnięty
biszkopt rozwijamy, nakładamy 3/4 kremu oraz posypujemy nasionami
granatu, zwijamy w rulon. Wierzch ozdabiamy pozostałym kremem oraz nasionami
grantu. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.

