ßßß Cookit - przepis na Rolada cytrynowa z granatem

Rolada cytrynowa z granatem

nazwa

Wykonanie

Rolada cytrynowa z granatem jest idealną propozycją dla tych co lubią odważne wyzwania smakowe. Mocno cytrynowy krem ze słodkim biszkoptem daje iście zaskakujące połączenie. Całość dopełniają przyjemnie pękające pestki granatu. Deser naprawdę godny polecenia!*
*Przepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życia
W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: około 10-12
Składniki:
Ciasto:
60g cukru
40g mąki tortowej
40g mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Krem:
250g serka mascarpone
100g cukru
60g masła
40g cukru pudru
2,5 cytryny
2 jajka
1 łyżeczka żelatyny
Ponadto:
Garść cukru waniliowego
Granat
Przygotowanie kremu: W misce umieszczamy cukier oraz skórkę otartą z dwóch cytryn (na tarce o małych oczkach). Dolewamy sok wyciśnięty z tych dwóch cytryn, a całość ustawiamy na garnku z wrzącą wodą (innymi słowami w kąpieli wodnej). Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszamy ogień. Dorzucamy masło wraz z rozkłóconymi jajkami i mieszamy, aż krem zacznie gęstnieć. Uważamy by woda się nie zagotowała, bo wówczas białka zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem pudrem. W drugiej misce białka z odrobiną soli miksujemy na sztywny krem. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Następnie do miski przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Tak przygotowaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 10-12 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Na blacie układamy czystą, lnianą ściereczkę. Posypujemy ją cukrem waniliowym i układamy na niej biszkopt. Następnie powoli zwijamy biszkopt wraz ze ściereczką w rulon i zostawiamy do wystygnięcia. Ostygnięty biszkopt rozwijamy, nakładamy 3/4 kremu oraz posypujemy nasionami granatu, zwijamy w rulon. Wierzch ozdabiamy pozostałym kremem oraz nasionami grantu. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/03/rolada-cytrynowa-z-granatem.html