Wykonanie
Uwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze, a tradycyjną
bułkę zastąpiłyśmy
kaszą jaglaną. Dodałyśmy tęż znacznie więcej
wywaru niż zazwyczaj. W efekcie otrzymałyśmy pyszny, delikatny, lekko wilgotny pasztet. Zdecydowanie lepiej się kroi niż chociażby pasztet ze
śliwką . Swobodnie mogą go również jeść osoby na diecie bezglutenowej. Polecamy!

Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2 keksówkiSkładniki:500g
mięsa z indyka500g
wątróbki drobiowej500g
wieprzowiny (u nas było to
mięso z
łopatki)300g
karkówki250g
wołowiny150g
surowego boczku150g
słoninyPęczek
włoszczyzny1
cebula2 ząbki
czosnku3
jajkaGarść
suszonej żurawiny1,5 szklanki
wywaru drobiowego (lub
wywar z gotowania
mięsa)3/4 szklanki
kaszy jaglanejPrzyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona
sól, 3
liście laurowe, 4 ziarenka
ziela angielskiegoDo dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa,
liście laurowe oraz
ziele angielskie. Dokładamy
wołowinę i zalewamy zimną
woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą
wieprzowinę (czyli zarówno
karkówkę, jak i
mięso z
łopatki) oraz
boczek, gotujemy, aż
mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W
miedzy czasie przygotowujemy
mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika na około 25-30 minut. Podobnie robimy z
wątróbką, aczkolwiek jej wystarczy około 15 minut (jeśli nie posiadamy parownika możemy to
mięso również obgotować).
Kasze jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą
wodą. Przesypujemy ją do rondelka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami
wody. Dodajemy
liść laurowy oraz
ziele angielskie. Gotujemy, aż
woda całkowicie wyparuje, a
kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut.Z garnka wyławiamy
mięso oraz warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wywaru nie wylewamy. Również
mięso z indyka oraz
wątróbkę rozkładamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną
soli.W maszynce do
mięsa mielimy dwukrotnie
mięso, ugotowaną
kaszę, warzywa,
czosnek oraz
cebulę. Dodajemy
żółtka, garść
żurawiny i obficie doprawiamy świeżo mieloną
solą oraz
pieprzem. Całość dokładnie mieszamy z
wywarem. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę, smakujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy.Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do przygotowanych foremek. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić w lodówce. Smacznego

