ßßß Cookit - przepis na Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną

Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Uwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze, a tradycyjną bułkę zastąpiłyśmy kaszą jaglaną. Dodałyśmy tęż znacznie więcej wywaru niż zazwyczaj. W efekcie otrzymałyśmy pyszny, delikatny, lekko wilgotny pasztet. Zdecydowanie lepiej się kroi niż chociażby pasztet ze śliwką . Swobodnie mogą go również jeść osoby na diecie bezglutenowej. Polecamy!
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 2 keksówki
Składniki:
500g mięsa z indyka
500g wątróbki drobiowej
500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki)
300g karkówki
250g wołowiny
150g surowego boczku
150g słoniny
Pęczek włoszczyzny
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
Garść suszonej żurawiny
1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania mięsa)
3/4 szklanki kaszy jaglanej
Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika na około 25-30 minut. Podobnie robimy z wątróbką, aczkolwiek jej wystarczy około 15 minut (jeśli nie posiadamy parownika możemy to mięso również obgotować). Kasze jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do rondelka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż woda całkowicie wyparuje, a kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut.
Z garnka wyławiamy mięso oraz warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Wywaru nie wylewamy. Również mięso z indyka oraz wątróbkę rozkładamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
W maszynce do mięsa mielimy dwukrotnie mięso, ugotowaną kaszę, warzywa, czosnek oraz cebulę. Dodajemy żółtka, garść żurawiny i obficie doprawiamy świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy z wywarem. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę, smakujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy.
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do przygotowanych foremek. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić w lodówce. Smacznego
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/01/dietetyczny-pasztet-z-kasza-jaglana.html