Wykonanie
Odkąd obejrzałam program „Wiem, co jem” na temat pasztetów zrozumiałam, że nigdy więcej nie
tknę sklepowego. W związku z tym już kilka
razy piekłam swój. Efekt był zaskakująco dobry. Pasztet okazał się miękki, mokry, a co najważniejsze smaczny. Ponadto dokładnie wiem co się w nim znajduje, a to chyba największy atut domowego pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową
daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę!

Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.*Ilość porcji: 2 keksówkiSkładniki:900g
szynki
500g
wołowiny350g
karkówki ( w promocyjnej cenie znajdziecie TUTAJ)250g
wątróbki drobiowej250g
surowego boczkuPęczek
włoszczyzny1
cebula2 ząbki
czosnku3
jajka200g
suszone śliwkiGarść
suszonych grzybówGarść
suszonej żurawiny1
bułka kajzerkaPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól, 3
liście laurowe, 4 ziarenka
ziela angielskiego*Jeśli jednak nie dodamy
bułki wówczas osoby z nietolerancją glutenu mogą ją swobodnie jeść.Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa,
cebulę,
liście laurowe oraz
ziele angielskie. Dokładamy
wołowinę i zalewamy zimną
woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy
szynkę,
karkówkę oraz
boczek, gotujemy, aż
mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy
wątróbkę. Kiedy
mięso będzie miękkie całość zdejmujemy z ognia. Wyławiamy
mięso oraz warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wywaru nie wylewamy. Namaczamy w nim
bułkę, a resztę pozostawiamy, by później dodać do masy
mięsnej jeśli będzie zbyt sucha.
Grzyby siekamy i wstawiamy do
wody.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną
soli.W maszynce do
mięsa mielimy
mięso,
grzyby, warzywa oraz odciśniętą
bułkę*. Dodajemy
żółtka i
przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę, doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną świeżo mielonego
pieprzu i
soli. Jeśli
mięso jest zbyt suche dodajemy
wywaru ( u nas było to około 8 łyżek).Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do około 1/3 wysokości keksówek. Następnie układamy
suszone śliwki i
żurawinę, wykładamy pozostałe
mięso. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić w lodówce. Smacznego* Tak zmielony pasztet będzie grubo mielony i po upieczeniu będą „grudki”. Jeśli wolimy raczej gładki pasztet wówczas radzimy zmielić całość jeszcze co najmniej raz.


