ßßß Cookit - przepis na Pasztet ze śliwką

Pasztet ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Odkąd obejrzałam program „Wiem, co jem” na temat pasztetów zrozumiałam, że nigdy więcej nie tknę sklepowego. W związku z tym już kilka razy piekłam swój. Efekt był zaskakująco dobry. Pasztet okazał się miękki, mokry, a co najważniejsze smaczny. Ponadto dokładnie wiem co się w nim znajduje, a to chyba największy atut domowego pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.*
Ilość porcji: 2 keksówki
Składniki:
900g szynki
500g wołowiny
350g karkówki ( w promocyjnej cenie znajdziecie TUTAJ)
250g wątróbki drobiowej
250g surowego boczku
Pęczek włoszczyzny
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
200g suszone śliwki
Garść suszonych grzybów
Garść suszonej żurawiny
1 bułka kajzerka
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
*Jeśli jednak nie dodamy bułki wówczas osoby z nietolerancją glutenu mogą ją swobodnie jeść.
Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy mięso będzie miękkie całość zdejmujemy z ognia. Wyławiamy mięso oraz warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Wywaru nie wylewamy. Namaczamy w nim bułkę, a resztę pozostawiamy, by później dodać do masy mięsnej jeśli będzie zbyt sucha. Grzyby siekamy i wstawiamy do wody. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
W maszynce do mięsa mielimy mięso, grzyby, warzywa oraz odciśniętą bułkę*. Dodajemy żółtka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę, doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli. Jeśli mięso jest zbyt suche dodajemy wywaru ( u nas było to około 8 łyżek).
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do około 1/3 wysokości keksówek. Następnie układamy suszone śliwki i żurawinę, wykładamy pozostałe mięso. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić w lodówce. Smacznego
* Tak zmielony pasztet będzie grubo mielony i po upieczeniu będą „grudki”. Jeśli wolimy raczej gładki pasztet wówczas radzimy zmielić całość jeszcze co najmniej raz.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/pasztet-ze-sliwka.html