Wykonanie
Jest to przepis, który moja mam przyniosła od sąsiadki ze słowami: Musimy wypróbować. Już następnego dnia zabrałyśmy się za gotowanie i efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszedł nam pyszny, lekko składkowy bigos o niepowtarzalnym smaku. Pokochałam go od pierwszego kęsa i wiem już, że nigdy nie
wrócę do tradycyjnej, ciężkiej wersji z
kapusty! Jeśli nie znacie tego przepisu to naprawdę wypróbujcie! Będziecie oczarowani!
Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: ok. 12 porcji (Duży garnek)Czas przygotowania: 1hSkładniki:1kg
marchewki0,5kg
cebuliSelerPietruszka (korzeń)Słoiczek
koncentratu pomidorowego2
kiełbasy lekko podwędzane2
parówkiPrzyprawy:
Liść laurowy, kilka kulek
ziela angielskiego,
pieprz czarny ziarnisty
Marchewkę,
pietruszkę i
seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy w garnku z niewielką ilością
wody. Doprawiamy do smaku ziarenkami
pieprzu, dokładamy
liść laurowy i kilka kulek
ziela angielskiego (ok.5). Wstawiamy na mały gaz. W
między czasie obieramy
cebule i kroimy na piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do
marchewki. Dokładamy cały słoiczek
przecieru pomidorowego oraz
kiełbasę i
parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Gotujemy, aż
marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo
zrobi się papka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego.Wersja wegetariańska: Nie dodajemy
kiełbasy, ani
parówek. Bigos będzie miał wówczas delikatniejszy, ale równie pyszny smak.