ßßß Cookit - przepis na Bigos marchewkowy

Bigos marchewkowy

nazwa

Wykonanie

Jest to przepis, który moja mam przyniosła od sąsiadki ze słowami: Musimy wypróbować. Już następnego dnia zabrałyśmy się za gotowanie i efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszedł nam pyszny, lekko składkowy bigos o niepowtarzalnym smaku. Pokochałam go od pierwszego kęsa i wiem już, że nigdy nie wrócę do tradycyjnej, ciężkiej wersji z kapusty! Jeśli nie znacie tego przepisu to naprawdę wypróbujcie! Będziecie oczarowani!
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: ok. 12 porcji (Duży garnek)
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
1kg marchewki
0,5kg cebuli
Seler
Pietruszka (korzeń)
Słoiczek koncentratu pomidorowego
2 kiełbasy lekko podwędzane
2 parówki
Przyprawy: Liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz czarny ziarnisty
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy w garnku z niewielką ilością wody. Doprawiamy do smaku ziarenkami pieprzu, dokładamy liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego (ok.5). Wstawiamy na mały gaz. W między czasie obieramy cebule i kroimy na piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do marchewki. Dokładamy cały słoiczek przecieru pomidorowego oraz kiełbasę i parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Gotujemy, aż marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo zrobi się papka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego.
Wersja wegetariańska: Nie dodajemy kiełbasy, ani parówek. Bigos będzie miał wówczas delikatniejszy, ale równie pyszny smak.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/bigos-marchewkowy.html