Wykonanie
Niezwykłe połączenie smaku
szpinaku,
ricotty i
gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale naprawdę warto, wierzcie mi :)Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku.

Ilość porcji: Cała foremka od tartySkładniki:Na kruche ciasto:

300g
mąki pszennej200g
masła ( z lodówki)1
jajkoSzczypta
soliNa farsz:250g
ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie)2
jajka2
gruszki150g
szpinaku½
cytryny¼
śmietanki kremówki 30%¼ szklanki
cukru2 łyżki
masłaSzczypta
gałki muszkatołowejPrzygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy
mąkę oraz
sól. Wkrajamy schłodzone
masło oraz wbijamy
jajko. Dodajemy również 1 łyżkę
wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę.Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego ciasta z lodówki i umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wałkujemy do rozmiaru formy do tarty. Odrywam jeden papier a na drugim przenosimy ciasto do formy. Odwracamy
ciastem w dół, dopasowujemy do tarty i odrywamy papier. Ciasto dokładnie dociskamy do ścianek formy. Boki tarty muszą być ładnie upieczone, by farsz przy nakładaniu nie wypłynął. Przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Obciążamy
grochem lub
fasolą i zapiekamy 15 minut w temp 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru.


Przygotowania farszu:
Gruszki myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnuszku, zalewamy
wodą oraz dodajemy
cukier i sok z połowy
cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy
gruszki aby ostygły.
Szpinak myjemy oraz odrywamy ogonki liściowe. Osuszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy przez dwie minuty, aż zwiędnie. Zdejmujemy z patelni i odciskamy nadmiar
wody, następnie siekamy. Na tej samej patelni rozpuszczamy dwie łyżki
masła i wyłączamy gaz. Dorzucamy przygotowany
szpinak, doprawiamy
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i mieszamy. W misce umieszczamy
szpinak, pokrojone ugotowane
gruszki oraz
ricottę. Całość mieszamy. W drugiej misce łączymy
jajka i
śmietanę kremówkę, doprawiamy
solą i
pieprzem.Przygotowania tarty: Wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta, podsypujemy
mąką i wałkujemy. Następnie tniemy na paseczki. Na upieczony spód tarty wykładamy
szpinak z
ricottą, na to wylewamy masę z
jajek. Układamy paski z ciasta i wkładamy tarte do piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie podajemy na ciepło z
sałatką. Smacznego.

