Wykonanie
Z gruszy w ogrodzie zaczęły spadać pierwsze
owoce, czy może być lepszy pretekst do upieczenia ciasta? ;)

Do ciasta potrzebujesz:- 120g
masła pokrojonego na kawałki- 250g
mąki- 60g
cukru- małego
jajka- szczypty
soli- 1-2 łyżeczek
śmietany 30%
Do nadzienia
cytrynowo -
gruszkowego potrzebujesz:- 200ml
śmietany 30%- 3
jajek- 100g
cukru- soku z 1
cytryny- 5
gruszek- 2 łyżek
brązowego cukru do posypania (może być też biały)

Zagnieć ciasto łącząc wszystkie składniki, uformuj z niego kulkę i umieść je w lodówce na pół godziny.
Jajka wymiksuj z
cukrem, dodaj
śmietanę i
sok z cytryny, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój każdą na 8 kawałków.

Kulkę ciasta rozwałkuj i umieść w formie, spód tarty nakłuj w kilku miejscach, piecz w 190 stopniach C przez około 25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu kruchego
spodu wylej na niego uzyskaną wcześniej mieszaninę i ułóż na niej pokrojone
gruszki. Posyp wierzch ciasta
cukrem i wstaw do piekarnika, piecz aż nadzienie będzie sztywne i złociste (około 30 minut w 190 stopniach C).

Smacznego!!!