ßßß
Ilość porcji: Duża miska/ 6 porcjiCzas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie śledzia i zamarynowanie cebuliSkładniki:
0,5kg filetów śledziowych a’la matjas4 jajka4 ogórki kiszone4 cebulePuszka groszku konserwowego2 łyżki majonezu2 łyżki śmietany 12%Łyżeczka cukruKilka kropli octuSól, pieprzFilety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie w mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy cukrem i skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna od tego jak słona jest ryba. Sałatkę zostawimy na chwilkę do przegryzienia i można zajadać : ) Smacznego
