ßßß
Czas: 60 minutIlość porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek)Składniki:
2,5 szklanka mąki1 jajko1/2 szklanka miodu1/2 szklanka cukru pudru1 łyżka masła1 łyżka przypraw do piernika1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaook 5 łyżek wodypowidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżemlukier:1 szklanka cukru pudruok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty)Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto po wyrobieniu powinno być nieco lepkie. Dzielimy je na dwie części i rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia. Z jednego kawałka ściągamy papier i układamy papierem do dołu na blaszce do pieczenia. Odciskamy sobie delikatnie mniej więcej wybrane formy pierniczków i nakładamy pośrodku nadzienie. Następnie nakładamy drugi fragment ciasta i wycinamy, mocno dociskając pierniczki. Ciasto, które zostały pomiędzy pierniczkami zdejmujemy i wałkujemy ponownie na kolejne pierniczki. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Następnie zostawiamy chwileczkę do przestygnięcia i smarujemy lukrem. Można go zostawić w takiej formie lub na minutkę włożyć do piekarnika wówczas zaschnie i popęka jak na zdjęciach.




