Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to pyszne pierniczki z powidłami. Przepis zaczerpnięty z Internetu sprawdza się doskonale w kuchni świątecznej. Pierniczki wychodzą miękkie, a nadzieje nadaje im unikalny smak. Idealnie jeśli do nadzienia użyjemy powideł z
czekoladą przygotowanych latem. Jeśli jednak nie udało nam się ich zrobić (lub już wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub
dżem.

Czas: 60 minutIlość porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek)Składniki:

2,5 szklanka
mąki1
jajko1/2 szklanka
miodu1/2 szklanka
cukru pudru1 łyżka
masła1 łyżka przypraw do piernika1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaook 5 łyżek
wodypowidła np.
śliwkowe z
czekoladą lub
dżemlukier:1 szklanka
cukru pudruok 2 łyżki
wody (powinien być bardzo gęsty)Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem
wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto po wyrobieniu powinno być nieco lepkie. Dzielimy je na dwie części i rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia. Z jednego kawałka ściągamy papier i układamy papierem do dołu na blaszce do pieczenia. Odciskamy sobie delikatnie mniej więcej wybrane formy pierniczków i nakładamy pośrodku nadzienie. Następnie nakładamy drugi fragment ciasta i wycinamy, mocno dociskając pierniczki. Ciasto, które zostały pomiędzy pierniczkami zdejmujemy i wałkujemy ponownie na kolejne pierniczki. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Następnie zostawiamy chwileczkę do przestygnięcia i smarujemy lukrem. Można go zostawić w takiej formie lub na minutkę włożyć do piekarnika wówczas zaschnie i popęka jak na zdjęciach.





