Wykonanie
No i jest! 2015 rok, 365 dni, 365 szans na to, aby był wyjątkowy. W noworoczne popołudnie mam dla Was makowiec z
jabłkami, dzisiaj się nim raczyliśmy do przedpołudniowej
kawki. Bez żadnego ciasta na spodzie, wilgotny, pyszny!Wczoraj mój blog obchodził swoje święto, tak się złożyło, że bloga założyłam w Sylwestra 2 lata temu. Jestem tu z
Wami, dla Was już drugi rok! :)


Składniki na tortownicę 21cm:300 g suchego
maku1/3 szklanki
miodu3
jajka, oddzielnie
białka i
żółtka1,5
jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach70 g
masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki
cukrukilka
herbatników namoczonych w wodziełyżeczka
olejku migdałowegołyżeczka
proszku do pieczeniapo 1/3 szklanki:
rodzynek,
orzechów posiekanych,starta skórka z jednej
pomarańczyZ alewamy wrzątkiem
mak w misce, trochę ponad powierzchnię
maku. Czekamy aż
mak wchłonie
wodę i przestygnie. Odciskamy na bawełnianej ściereczce z nadmiaru
wody.
Masło i
cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy po jednym
żółtku, miksujemy. Otrzymaną masę dodajemy do
maku, następnie dodajemy
miód, starte
jabłka,
olejek migdałowy, namoczone
herbatniki,
proszek do pieczenia,
orzechy i
rodzynki oraz skórkę
pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Ubijamy
białka na sztywno, dodajemy do masy makowej. Makowiec przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny. Dekorujemy lukrem.Smacznego!
