Wykonanie
Jesienią i zimą nasz organizm domaga się dań, które rozgrzeją nas od wewnątrz i dodadzą energii. Świetnie nadają się do tego wszelkiego rodzaju pikantne gulasze, gorące i gęste zupy. Ja dla Was mam propozycję na
curry z dyni i
batata, cóż jeść bowiem jesienią jak nie dynię? Jakoś trzeba przetrwać tę chłodniejszą część roku. A
potem będzie już tylko lepiej!Składniki:pół dyni hokkaido300 g
batata400 ml passaty pomidorowej (lub puszka
pomidorów)1
cebula2 ząbki
czosnkusól, pół łyżeczki
cynamonu,
pieprz cayenneryż do podania
natka pietruszki do posypania2 łyżki
olejuNa
oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę
cebulę, następnie dodajemy obrane i pokrojone w większe kawałki:
dynię i
ziemniaka (dyni hokkaido nie trzeba obierać). W kolejnym kroku dorzucamy rozgnieciony
czosnek oraz
pomidory. Całość dusimy około pół godziny.Podajemy z
ryżem i
natką pietruszki. Smacznego!