Co zrobić z nadmiarem kapusty pekińskiej??? Bigos! Bigosem z kapusty pekińskiej poczęstowała mnie kiedyś koleżanka- współlokatorka (pozdrawiam KMK), pierwszy raz taki jadłam i bardzo mi smakował. Tak się złożyło, że zostało mi trochę kapusty po weekendzie i postanowiłam odtworzyć ten smak. Bigos zrobiłam całkowicie po swojemu i jestem bardzo zadowolona ze smaku.Składniki:3/4 niedużej kapusty pekińskiej1 mała cukinia1 średni pomidorcebulaząbek czosnku2 łyżeczki koncentratu pomidorowego3 łyżki olejusól, pieprzmajeranekkminekW garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Kroimy cukinię w plastry, kapustę cienko w poprzek i wrzucamy do garnka. Solimy, przyprawiamy pieprzem, dusimy jakiś czas aż kapusta zmięknie. Następnie dodajemy obranego ze skórki pomidora i przecier pomidorowy. Mieszamy i do smaku dodajemy majeranek oraz kminek. Bigos im dłużej gotowany, tym lepszy, ale u mnie wygrał głód ;) Mimo tego bigos był przepyszny!Smacznego.