ßßß

Składniki:ogórki kiszone 400 g (zostawiamy również wodę po ogórkach)2 łyżki masła2 marchewki1 pietruszka1 porkawałek selera2 ziemniakimięso do wykonania wywaru (ja użyłam kości wieprzowych)ząbek czosnku2 łyżki śmietany 18%pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowysól, pieprzDo średniego garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy mięso (kości), obrane warzywa (oprócz ziemniaków), 5 ziarenek pieprzu, 3 ziela angielskiego, 3 listki laurowe. Wodę lekko solimy. Gotujemy, aż warzywa będą, wtedy wyciągamy je z garnka, pozostawiamy do przestygnięcia. To samo dotyczy mięsa. W czasie jak gotują się warzywa, ścieramy ogórki na tarce o dużych oczkach, a następnie podsmażamy je na maśle. Dodajemy też sprasowany czosnek. Przestygnięte warzywa kroimy w plastry, albo ścieramy na tarce i wrzucamy z powrotem do garnka, mięso kroimy na mniejsze kawałki (obieramy z kości) i dodajemy do całości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dopiero teraz dodajemy do zupy. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Gdyby się zdarzyło, że zupa będzie za mało kwaśna, wlewamy wodę po ogórkach. Na koniec doprawiamy i dodajemy śmietanę.Smacznego.