ßßß
Bułki wypiekali razem ze mną: Łucja, Monika, Paweł, Dobrafka,Iza, Daria, Justyna, Gabriel . Dorota, Lidia, Olimpia, Ewelina, Agata, Joanna, Monika, Gosia, Edyta, Ania oraz Karolina, czyli zacne grono :)
(przepis zaczerpnięty tutaj)Składniki:225 g mąki pszennej150 g mąki orkiszowej7 g drożdży Instantłyżeczka soliłyżeczka cukrułyżka oliwy z oliwek200 ml letniej wody2 łyżki startego sera Oud Amsterdam (jak macie to Parmezan)łyżka suszonego oreganoMieszamy suche składniki: mąki, cukier, sól, drożdże. Dodajemy oliwę z oliwek i stopniowo wodę. Zarabiamy ciasto tak długo, aż nie będzie się przyklejać do rąk i miski. Gdy już będzie dobrze wyrobione posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by urosło dwukrotnie. Może to zająć nawet 2 godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 porcji, wyrabiamy z nich kulki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w serze oraz oregano. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem i pozwalamy bułeczkom jeszcze wyrosnąć przez 20 minut. Następnie nacinamy ostrym nożem krzyżyki na wierzchu bułek, jak została nam mieszanka sera i oregano, posypujemy nią bułki. Wstawiamy do nagrzanego do200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż bułeczki będą rumiane. Ja takie świeżutkie bułki lubię z samym masłem, albo z dżemem. Smacznego!
