Wykonanie
Dzisiaj kolejny wypiek z cyklu ezoterycznych spotkań przy piekarniku. Bardzo się cieszę, że
mogę w nich uczestniczyć i mobilizować się do prób wypiekania ciast,
ciastek,
ciasteczek w domu. Drożdżówki te są łatwe do wykonania, są przepyszne i szybko znikają pałaszowane przez obdarowanych! Koniecznie musicie je wypróbować. W tej wersji drożdżówki są z
malinami mrożonymi latem, specjalnie na takie okazji jak dziś. Myślę, że spokojnie możecie użyć innych
owoców.We wspólnym pieczeniu wzięły udział: Ania, Grażyna, Monika i Monika .


DROŻDŻÓWKI Z
MALINAMI (przepis z White
Plate).Składniki 6 sztuk:4 g
drożdży instant125 ml
mleka50 g
masła1
cukier waniliowy1,5 szklanki
mąki50 g
cukru1/2 łyżeczki
soli60 g gotowanych i tłuczonych
ziemniaków1 łyżka
śmietany 18%3 łyżki
dżemu owocowego (użyłam własnej roboty
porzeczkowo-
truskawkowy)mrożone
malinyNajpierw należy wykonać zaczyn, w misce
drożdże zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego
mleka i dodajemy pół łyżeczki
cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie się łatwo odrywać od miski.Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.Z ciasta formujemy kulę (6 sztuk), spłaszczamy i na środku wypełniamy wymieszaną
śmietaną z
dżemem. Na to układamy
maliny. Żeby drożdżówki pięknie się zezłociły smarujemy je rozbełtanym
jajkiem z
wodą. Odstawiamy je jeszcze na pół godziny by lekko wyrosły.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, około 20 minut. Studzimy na kratce.Smacznego!
