Wykonanie

Witam Was cieplutko w Nowym Roku :--) Mam nadzieję, że sylwestrowe zabawy się udały i dzisiaj wszyscy
mieliście siłę wracać do swoich obowiązków. Mnie energii dodają zdecydowanie te drożdżówki. Bo są najpyszniejsze na świecie. Robiłam je już z wersji z różnymi
owocami,
dżemami i musami. I zawsze wychodzą bezbłędnie. Na zdjęciach jagodzianki :-)Zróbcie koniecznie!Przepis: White
Plate ; podaję z moimi drobnymi modyfikacjami★ Najpyszniejsze drożdżówki ★Składniki:7g
drożdży instant lub 1/2 kostki świeżych
drożdży250ml ciepłego
mleka100g miękkiego
masła1
cukier waniliowy3 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru1/2 łyżeczki
soli120g ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej) i utłuczonych
ziemniakówDrożdże rozpuścić z łyżką
cukru i
mąki w kilku łyżkach
mleka i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, posypać
mąką, przykryć (kocykiem/szalikiem) i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Po tym czasie z ciasta formować placuszki, każdy wypełniać 1 łyżeczką ulubionego nadzienia i zaklejać. Gotowym drożdżówkom pozwolić rosnąć jeszcze przez mniej więcej 30 minut. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.Kiedy bułeczki wystygną można je polukrować.