ßßß Cookit - przepis na Najpyszniejsze drożdżówki

Najpyszniejsze drożdżówki

nazwa

Wykonanie

Witam Was cieplutko w Nowym Roku :--) Mam nadzieję, że sylwestrowe zabawy się udały i dzisiaj wszyscy mieliście siłę wracać do swoich obowiązków. Mnie energii dodają zdecydowanie te drożdżówki. Bo są najpyszniejsze na świecie. Robiłam je już z wersji z różnymi owocami, dżemami i musami. I zawsze wychodzą bezbłędnie. Na zdjęciach jagodzianki :-)
Zróbcie koniecznie!
Przepis: White Plate ; podaję z moimi drobnymi modyfikacjami
★ Najpyszniejsze drożdżówki ★
Składniki:
7g drożdży instant lub 1/2 kostki świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
100g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 łyżeczki soli
120g ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej) i utłuczonych ziemniaków
Drożdże rozpuścić z łyżką cukru i mąki w kilku łyżkach mleka i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, posypać mąką, przykryć (kocykiem/szalikiem) i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta formować placuszki, każdy wypełniać 1 łyżeczką ulubionego nadzienia i zaklejać. Gotowym drożdżówkom pozwolić rosnąć jeszcze przez mniej więcej 30 minut. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Kiedy bułeczki wystygną można je polukrować.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/01/najpyszniejsze-drozdzowki.html