ßßß
Składniki (dla 4 osób):4 filety z dorady (w sumie ok 800 g)sok z 1 cytryny6 łyżek oliwy z oliwek2 ząbki czosnku (posiekane)1 łyżka kaparów4 filety z sardeli (ja dałam puszeczkę sardynek w oleju)200 ml białego wina300 g pomidorków koktajlowych (pokrojone na pół)sól, pieprz150 g oliwek czarnych (dałam mniej)garść zielonej pietruszkioreganoFilety z dorady układamy na talerz i spryskujemy sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakiś czas, niech się zamarynują. Na patelni rozg rzewamy połowę oliwy, dodajemy czosnek, kapary oraz sardynki . Podsmażamy aż się sardynki rozpadną ;) Dolewamy pół szklanki wina, pozwalamy mu odparowa ć. Doprawiamy wsz ystko solą i pieprzem, d odajemy pomidorki i oliwk i i smażymy jeszcze 10-15 minut . Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Doradę wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy pietruszk ą, doprawiamy solą i pieprzem. D olewamy reszt ę wina, przykrywamy wszystko s ardynkow ym sosem i posypujemy oregano. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieka rnika. Pieczemy ok. 20 minut, w połow ie czasu zdej mujemy folię z naczynia . Podajemy z pieczyw em.Smacznego.