ßßß
UDKA KURCZAKA Z DUSZONYM GROSZKIEM I CEBULKAMISkładniki:4 duże nóżki z kurczaka2 łyżki oliwy z oliwekpęczek tymianku (ciężko ocenić ile to jest, sugeruję dodać garść tymianku)jeden duży ząbek czosnku20 gr masła/25 gr do groszku250 ml wody200 gr młodych, małych cebulek (nie polecam z zalewy octowej)600 gr zielonego groszkugłówka sałaty (np. rzymska)Wykonanie:Przygotuj marynatę z oliwy, tymianku, czosnku, soli i pieprzu i pozostaw w niej kurczaka przez jakiś czas. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i usmaż nóżki na złoty kolor. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj 20 gr masła oraz 100 ml wody. Przykryj patelnię i podduś ok 15 minut.W tym czasie, na drugiej patelni rozpuść pozostałe masło. Wrzuć cebulki i smaż na wolnym ogniu do miekkości. Dodaj tymianek (kilka gałązek), groszek oraz wodę. Przyprawić solą i pieprzem i dusić tak długo, aż groszek będzie krzyczał nie! Wtedy dodaj rozdrobnione liście sałaty i po minucie zdejmij patelnię z ognia.Podawaj zaraz po przygotowaniu. Ułóż kawałki mięsa na groszku z cebulką.Smacznego!