Wykonanie
Ciasto drożdżowe,
serek mascarpone,
śliwki i kruszonka. Bułeczki te od klasycznych drożdżówek z
owocami odróżnia dodatek
mascarpone, dzięki
czemu nie są suche, tak jak niektóre
drożdżowe wypieki.
Śliwki możecie zastąpić innymi
owocami, np.
maliny sprawdziłyby się świetnie.Smak drożdżówek wszystkim bardzo przypadł do gustu, piekłam je dwa dni z
rzędu. Polecam!Składniki:3 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki letniego
mleka15 g
drożdży6 łyżek
cukruskórka otarta z połowy
cytryny2
jajka100 g
masła, roztopionego i ostudzonego100 g
mascarponeok. 20
śliwek pokrojonych na ósemki na kruszonkę:50 g
masła5 łyżek
cukru pudruniepełna szklanka
mąki pszennejWykona nie:W ciepłym
mleku rozpuścić
drożdże i dodać po łyżce
mąki i
cukru. Gdy
drożdże zaczną pracować, dodać pozostałą
mąkę,
skórkę z cytryny i
cukier, wbić
jajka oraz dolać roztopione
masło. Zagnieść sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Przykryć je ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść kruszonkę.Ponownie zagnieść ciasto i podzielić je na ok. 20 porcji, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek. Każdą część posmarować
serkiem mascarpone i obłożyć pokrojonymi
śliwkami,
owoce nieco docisnąć. Drożdżówki posypać kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.Piec w 180ºC przez 20 minut.Smacznego