ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI, MASCARPONE I KRUSZONKĄ

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI, MASCARPONE I KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe, serek mascarpone, śliwki i kruszonka. Bułeczki te od klasycznych drożdżówek z owocami odróżnia dodatek mascarpone, dzięki czemu nie są suche, tak jak niektóre drożdżowe wypieki. Śliwki możecie zastąpić innymi owocami, np. maliny sprawdziłyby się świetnie.
Smak drożdżówek wszystkim bardzo przypadł do gustu, piekłam je dwa dni z rzędu. Polecam!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki letniego mleka
15 g drożdży
6 łyżek cukru
skórka otarta z połowy cytryny
2 jajka
100 g masła, roztopionego i ostudzonego
100 g mascarpone
ok. 20 śliwek pokrojonych na ósemki na kruszonkę:
50 g masła
5 łyżek cukru pudru
niepełna szklanka mąki pszennej
Wykona nie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i dodać po łyżce mąki i cukru. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać pozostałą mąkę, skórkę z cytryny i cukier, wbić jajka oraz dolać roztopione masło. Zagnieść sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Przykryć je ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść kruszonkę.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić je na ok. 20 porcji, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek. Każdą część posmarować serkiem mascarpone i obłożyć pokrojonymi śliwkami, owoce nieco docisnąć. Drożdżówki posypać kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Piec w 180ºC przez 20 minut.
Smacznego
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2015/08/drozdzowki-ze-sliwkami-mascarpone-i.html