ßßß
Kiedy wspominam świąteczne frykasy, które przygotowaliśmy w tym roku, w pierwszej kolejności myślę o tym serniku. Rozkroiliśmy go tuż po rozpakowaniu prezentów znalezionych pod choinką i później musiał być racjonowany, by dotrwać do 2. dnia Świąt, kiedy mieliśmy gości.Rewelacyjny spód ze Śliwki Nałęczowskiej, bardzo słodka waniliowa masa serowa i polewa z białej czekolady dla entuzjastów słodyczy ekstremalnej.Ten świetny przepis pochodzi z książki "White Plate. Słodkie" autorstwa Elizy Mórawskiej, królowej serników.Spód:200 g cukierków śliwka w czekoladzie (najlepsze to Nałęczowskie)100 g masła100 g brązowego cukru100 g mąki plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajkoCukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 190 st C.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto – będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.W tym czasie przygotować masę serową :200 g serka waniliowego (dowolnego, lubię President)600 g trzykrotnie mielonego twarogu (może być również z wiaderka)250 g cukru pudru4 jajkaSery umieścić w misce, zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut.Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut.Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.Po całkowitym ostudzeniu, przygotować wierzch :200 g białej czekolady5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%100 – 150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (opcjonalnie)Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.Smacznego!