Wykonanie

Kiedy wspominam świąteczne frykasy, które przygotowaliśmy w tym roku, w pierwszej kolejności myślę o tym serniku. Rozkroiliśmy go tuż po rozpakowaniu prezentów znalezionych pod choinką i później musiał być racjonowany, by dotrwać do 2. dnia Świąt, kiedy mieliśmy gości.Rewelacyjny spód ze
Śliwki Nałęczowskiej, bardzo słodka waniliowa masa serowa i polewa z
białej czekolady dla entuzjastów
słodyczy ekstremalnej.Ten świetny przepis pochodzi z książki "White
Plate. Słodkie" autorstwa Elizy Mórawskiej, królowej serników.Spód:200 g
cukierków śliwka w
czekoladzie (najlepsze to Nałęczowskie)100 g
masła100 g
brązowego cukru100 g
mąki plus 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkoCukierki,
masło i
cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż
czekolada i
masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.Dodać
mąkę i
jajko, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 190 st C.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować
masłem, wysypać
tartą bułką (lub
mąką). Przełożyć do niej ciasto – będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.W tym czasie przygotować masę
serową :200 g
serka waniliowego (dowolnego, lubię President)600 g trzykrotnie mielonego
twarogu (może być również z wiaderka)250 g
cukru pudru4
jajkaSery umieścić w misce, zmiksować z
cukrem, następnie dodawać po jednym
jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut.Wyjąć z piekarnika tortownicę ze
spodem, wlać masę
serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut.Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.Po całkowitym ostudzeniu, przygotować wierzch :200 g
białej czekolady5 łyżek
niesłodzonego mleka skondensowanego lub
śmietanki 36%100 – 150 g
cukierków śliwka w
czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (opcjonalnie)
Czekoladę i
śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się
wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.
Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż
polewa czekoladowa stężeje.Smacznego!