ßßß Cookit - przepis na SERNIK ŚLIWKA W BIAŁEJ CZEKOLADZIE OD KRÓLOWEJ SERNIKÓW

SERNIK ŚLIWKA W BIAŁEJ CZEKOLADZIE OD KRÓLOWEJ SERNIKÓW

nazwa

Wykonanie

Kiedy wspominam świąteczne frykasy, które przygotowaliśmy w tym roku, w pierwszej kolejności myślę o tym serniku. Rozkroiliśmy go tuż po rozpakowaniu prezentów znalezionych pod choinką i później musiał być racjonowany, by dotrwać do 2. dnia Świąt, kiedy mieliśmy gości.
Rewelacyjny spód ze Śliwki Nałęczowskiej, bardzo słodka waniliowa masa serowa i polewa z białej czekolady dla entuzjastów słodyczy ekstremalnej.
Ten świetny przepis pochodzi z książki "White Plate. Słodkie" autorstwa Elizy Mórawskiej, królowej serników.
Spód:
200 g cukierków śliwka w czekoladzie (najlepsze to Nałęczowskie)
100 g masła
100 g brązowego cukru
100 g mąki plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Cukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.
Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto – będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową :
200 g serka waniliowego (dowolnego, lubię President)
600 g trzykrotnie mielonego twarogu (może być również z wiaderka)
250 g cukru pudru
4 jajka
Sery umieścić w misce, zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut.
Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.
Po całkowitym ostudzeniu, przygotować wierzch :
200 g białej czekolady
5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%
100 – 150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (opcjonalnie)
Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.
Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2015/01/sernik-sliwka-w-biaej-czekoladzie-od.html