Wykonanie

Zazwyczaj
porę roku można u mnie łatwo odgadnąć zerkając na to, co wyciągam z piekarnika. To arcywilgotne, typowo jesienne ciasto jest połączeniem delikatnego
pomarańczu dyni, jędrnych
gruszek,
suszonej żurawiny. Na domiar dobrego sporo przypraw korzennych i
orzechy laskowe prosto z leszczyny rozpościerającej swój wielki, zielony baldachim nad naszym tarasem.Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):3
jaja1 szklanka
cukru trzcinowego1 szklanka
oleju2,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistejszczypta
soli2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu0,5 łyżeczki mielonych
goździków3 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
pure z dyni*2 garście
suszonej żurawiny0,5 szklanki posiekanych
orzechów laskowych4 średnie lub małe twarde
gruszki, obraneWykonanie:
Jaja ubić z
cukrem na puszystą masę (zajmie to około 5 minut), po tym czasie, cały czas miksując, wlewać stopniowo
olej.
Mąkę wymieszać z
przyprawami i
proszkiem do pieczenia.Ubijając, dodawać do masy jajecznej
mąkę na przemian z
dyniowym pure. Powinno powstać gła dkie ciasto. Na koniec delikatnie wmieszać
suszoną żurawinę i
orzechy laskowe.Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Szypułki
gruszek ściąć tak, by łatwo było je ustawić prosto w formie.
Owoce zanurzyć w cieście.Piec w 180 stopniach, 50-60 minut. Ostudzić, posypać
cukrem pudrem.Smacznego!*
dyniowe pure można łatwo przygotować samemu. Wystarczy nieobraną
dynię pokroić w plastry i piec w 180 stopniach około 25 min., do całkowitej miękkości.
Potem oddzielić miąższ od skórki i rozdrobnić widelcem lub zmiksować blenderem.

