Wykonanie

Czy wiecie, jakie to uczucie wstać o 6 na
grzyby i po dwugodzinnej przechadzce wrócić do domu z pustym koszyczkiem? Ja od niedzieli już wiem. W
sumie, to mój tata był bardziej niepocieszony. Ja byłam zadowolona, że udało mi się wywlec z łóżka o tak wczesnej
porze, by odwiedzić las w Olszy, w którym nie byłam od niepamiętnych czasów. I choć nie znaleźliśmy żadnych
grzybów (nawet tych trujących!), jako nagroda pocieszenia w środku lasu czekało na nas piękne wrzosowisko.Chcąc konstruktywnie wykorzystać resztę poranka, upiekłam ciasto ucierane. Z ostatkami
jeżyn i
malin oraz mielonymi
orzechami. Wypiek sfotografowałam w ogrodzie, na tle cudownych hortensji mojej mamy. I choć Platon był aż zanadto zainteresowany
ciastem, udało mi się uratować je przed pożarciem przez tę drapieżną bestię :-).Składniki (tortownica o średnicy 18-22 cm, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!):100 g
masła2/3
cukru trzcinowego3
jajka1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru2/3 szklanki mielonych
orzechów laskowych4 łyżki
śmietany100 g
jeżyn , 100 g
malin + trochę do dekoracji50 g
mlecznej czekolady, posiekanej (opcjonalnie)
cukier puder do posypaniaWykonanie:
Masło utrzeć dobrze z
cukrem na puszystą i jasną masę (ok. 5 min.). Nie przerywając miksowania dodać
jajka, wbijając następne po tym, jak poprzednie dokładnie połączy się z masą.W osobnej misce wymieszać
mąkę, zmielone
orzechy,
cynamon,
imbir i
proszek do pieczenia . Wsypać 1/3 mikstury do masy
maślano – jajecznej i zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać dwie łyżki
śmietany, dalej miksować. Dodać następną porcję
mąki i ostatnią łyżkę
śmietany. Wsypać ostatnią porcję
mąki i miksować krótko, tylko do połączenia.Masę przelać do natłuszczonej tortownicy na wierzchu wysypać
jeżyny i
maliny, lekko je docisnąć. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Ciasto jest gotowe, gdy pa tyczek w nie wbity wychodzi suchy. Ostudzić, posypać
cukrem pudrem i podawać z dodatkową porcją
owoców.Sm aczneg o!






