ßßß Cookit - przepis na GRUSZKI PIĘKNEJ HELENY

GRUSZKI PIĘKNEJ HELENY

nazwa

Wykonanie

Do stworzenia tego przepisu Auguste Escoffier znalazł inspirację w operetce Offenbacha "Piękna Helena'". Siła deseru tkwi w jego prostocie: gruszki ugotowane w waniliowym syropie, podane na zimno w gorącym sosie czekoladowym.
Sos czekoladowy jest przyprawiony kardamonem. Jeśli za nim nie przepadacie, zamieńcie go np. na cynamon lub w ogóle zrezygnujcie z tego składnika.
Składniki:
4 jędrne gruszki (np. williams) obrane, ale z ogonkami
1,5 l zimnej wody
1 laska wanilii
150 g cukru na sos kardamonowo-czekoladowy:
100 g ciemnej lub białej czekolady, drobno posiekanej
100 ml kremówki
3 suszone owoce kardamonu, zmiażdżone
Wykonanie:
Do dużego garnka wlać wodę i wsypać cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka. Laskę i ziarenka wrzucić do wody zmieszanej z cukrem. Doprowadzi ć do wrzenia, mieszając co jakiś czas, żeby cukier się rozpuścił. Wrzuci ć gruszki, przykry ć kawałkiem papieru do pieczenia, by nie wypływały na powierzchnię i gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Szpikulcem lub ostrym nożem sprawdzi ć, czy są miękkie. Jeśli nie, gotować dłużej.
Kiedy gruszki będą gotowe, zostawić je w syropie do wystygnięcia na przynajmniej kilka godzin, najlepiej do następnego dnia, żeby przeszły aromatem wanilii. (W hermetycznie zamkniętym pojemniku można je przechowywa ć w lodówce kilka dni)
Przygotowa ć sos: Włożyć czekoladę do miski. Śmietanę z kardamonem doprowadzić do wrzenia, po czym zalać nią czekoladę. Odstawi ć na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Usunąć łupinki kardamonu (ziarenka zostaw w sosie) i lekko wymieszać żeby był gładki. Uwaga! Nie mieszać zbyt intensywnie, bo sos się rozwarstwi - kakao rozdzieli się od tłuszczu.* (Można go przygotowa ć wcześniej i przed podaniem ostrożnie podgrza ć w kąpieli wodnej lub mikrofalówce)
Przed podaniem wyjąć gruszki z syropu i ułożyć ogonkiem do góry na oddzielnych talerzykach (w razie potrzeby zawsze można przyciąć spody gruszek tak, aby stały prosto jak struna). Pola ć szczodrą porcją sosu czekoladowego i podawa ć z kulką lodów waniliowych lub bitej śmietany.
* Jeśli sos pomimo ostrożnego mieszania się zważy, przelej go do rondelka, dodaj 2 łyżki mleka i gotuj chwilę na najmniejszym gazie, cały czas mieszając.
Bon Appétit!
(przepis z książki "Mała Paryska Kuchnia" Rachel Khoo)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/01/gruszki-pieknej-heleny.html