Wykonanie
Do stworzenia tego przepisu Auguste Escoffier znalazł inspirację w operetce Offenbacha "Piękna Helena'". Siła deseru tkwi w jego prostocie:
gruszki ugotowane w
waniliowym syropie, podane na zimno w gorącym sosie
czekoladowym.Sos
czekoladowy jest przyprawiony
kardamonem. Jeśli za nim nie przepadacie, zamieńcie go np. na
cynamon lub w ogóle zrezygnujcie z tego składnika.Składniki:4 jędrne
gruszki (np. williams) obrane, ale z ogonkami1,5 l zimnej
wody1
laska wanilii150 g
cukru na sos
kardamonowo-
czekoladowy:100 g ciemnej lub
białej czekolady, drobno posiekanej100 ml kremówki3
suszone owoce kardamonu, zmiażdżoneWykonanie:Do dużego garnka wlać
wodę i wsypać
cukier.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka. Laskę i ziarenka wrzucić do
wody zmieszanej z
cukrem. Doprowadzi ć do wrzenia, mieszając co jakiś czas, żeby
cukier się rozpuścił. Wrzuci ć
gruszki, przykry ć kawałkiem papieru do pieczenia, by nie wypływały na powierzchnię i gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Szpikulcem lub
ostrym nożem sprawdzi ć, czy są miękkie. Jeśli nie, gotować dłużej.Kiedy
gruszki będą gotowe, zostawić je w
syropie do wystygnięcia na przynajmniej kilka godzin, najlepiej do następnego dnia, żeby przeszły aromatem
wanilii. (W hermetycznie zamkniętym pojemniku można je przechowywa ć w lodówce kilka dni)Przygotowa ć sos: Włożyć
czekoladę do miski.
Śmietanę z
kardamonem doprowadzić do wrzenia, po czym zalać nią
czekoladę. Odstawi ć na kilka minut, aż
czekolada się rozpuści. Usunąć łupinki
kardamonu (ziarenka zostaw w sosie) i lekko wymieszać żeby był gładki. Uwaga! Nie mieszać zbyt intensywnie, bo sos się rozwarstwi -
kakao rozdzieli się od tłuszczu.* (Można go przygotowa ć wcześniej i przed podaniem ostrożnie podgrza ć w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce)Przed podaniem wyjąć
gruszki z
syropu i ułożyć ogonkiem do góry na oddzielnych talerzykach (w razie potrzeby zawsze można przyciąć
spody gruszek tak, aby stały prosto jak struna).
Pola ć szczodrą porcją sosu
czekoladowego i podawa ć z kulką
lodów waniliowych lub
bitej śmietany.* Jeśli sos pomimo ostrożnego mieszania się zważy, przelej go do rondelka, dodaj 2 łyżki
mleka i gotuj chwilę na najmniejszym gazie, cały czas mieszając.Bon Appétit!(przepis z książki "Mała Paryska Kuchnia" Rachel Khoo)